IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата спря строежите на къмпинг „Юг”

Те са издадени при груби нарушения на законодателството, постанови държавното обвинение

11:58 | 03.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: &bdquo;Да запазим Корал&ldquo;</em></p>

Снимка: „Да запазим Корал“

Окръжната прокуратура в Бургас спря изпълнението на инвестиционните проекти и издадените от главния архитект на Община Царево четири разрешения за строеж в района на къмпинг „Юг“, съобщава се на сайта на прокуратурата.

Главният архитект на Община Царево е издал разрешение за строеж  на „Вилно селище“, по което е предвидено изграждането на 16 вилни сгради. На място е установено започнато строителство, като са изпълнени стоманобетонови основи и армирана бетонова настилка на две от сградите.

По инвестиционно предложение „Изграждане на хотелски комплекс „Лазурно море“ в района на къмпинг „Юг“ главният архитект на Община Царево е издал и разрешение за строеж на „Сезонен хотел“, за строеж на ресторант и за преустройство и пристройка на обслужващи сгради в бистро. Тези обекти са реализирани и за тях са издадени съответните удостоверения за въвеждане в експлоатация.

Според прокуратурата тези разрешения за строеж са издадени при груби нарушения и неспазване на законодателството, поради което изпълнението им е спряно до разглеждането на протестите.

В екологичното ни законодателство са настъпили промени и инвестиционните предложения вече трябва да се подлагат на проверки, за да се оцени въздействието им върху защитените зони, казва се в съобщението на държавното обвинение. 



В хода на извършената проверка е установено наличие на сиви стабилизирани дюни в района на къмпинг „Юг“. Разрешенията за строеж са издадени, без да е проведена процедура по оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Разрешено е строителство и е извършено такова, без да е проведена изискващата се процедура.

Установената в „Къмпинг Юг“ активна плажна ивица, на която се намират подвижни дюни и неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни), обуславя незаконосъобразността на разрешенията за строеж, посочват от прокуратурата.

В края на април експертите от междуведомствената комисия, която направи проверка на място, установиха, че строежът на плажа на къмпинг „Юг“ е разположен върху дюни.

Точно по Великден от сдружението „Да запазим Корал“ алармираха, че плажът е залят с бетон. Организацията алармира, че инвеститор изгражда вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. м с издадено разрешително за строителство от Община Царево.

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) впоследствие провериха строителните дейности, а първите заключения бяха, че не са спазени всички необходими процедури по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).

Строежът беше спрян няколко дни по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още