IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери протестират срещу идеята за нови тютюни с намалено количество никотин

Предлагат алтернатива на тютюна или производство на генномодифицирани култури, обяви президентът на Европейската организация на тютюнопроизводителите

12:19 | 18.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Световната здравна организация си позволява да прави предложения за ограничаване на световните нива на производство на тютюн. Ние се противопоставихме на това. Трябваше да защитим поминъка на 65 хиляди тютюнопроизводители в ЕС, включително поминъка и на десетки хиляди български семейства.

Това заяви по БНР Цветан Филев, президент на Европейската организация на тютюнопроизводителите и председател на българската браншова асоциация, който беше единственият представител от България, присъствал на Седмата конференция на СЗО в Ню Делхи като наблюдател.

Той визира предложения за промени в Рамковата конвенция за контрола над тютюна, които предвиждат от 2017 година в тютюневите изделия да се използват само тютюни с ниско съдържание на никотин. По думите на Филев на този етап такива сортове не съществуват и това означава тепърва да се разработват генномодифицирани култури.

„Канада предложи да се използват само тютюни с ниско съдържание на никотин, което означава тепърва да се разработват генномодифицирани култури, което противоречи на практиката на ЕС", коментира Филев. "Бяхме застрашени от това през 2017 година буквално да спрем да отглеждаме тютюн“.

Според него някои държави  искат принудително да се търси алтернатива на тютюна, „да се замени една земеделска култура с друга, без да бъде взето под внимание мнението на браншовиците, на тютюнопроизводителите и на експерти от земеделието“.

„Дори няма сметки как ще стане това заместване на една земеделска култура с друга", възмущава се председателят на браншовата организация.

На финала Конвенцията е подписана от над 170 държави, включително от България. Противниците на неприемливите предложения са успели да убедят Световната здравна организация да не ги превръщат в решения.

„Форумът беше съпроводен от протести, медии не бяха допускани на заседанията“, твърди Цветан Филев.

Той обаче е удовлетворен, че единната позиция на Европейската комисия се припокрива с тази на България.

„От девет заплахи за сектор „Тютюн“ се справихме с осем“, декларира Филев.

Според него някои от предложенията целят да се прехвърли отглеждането на тютюн в други части на света.

Въпреки постигнатото в Ню Делхи, започваме да работим за следващата конференция през 2018 в Швейцария, допълва Филев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още