IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктурират Макдоналдс България в лицензионна структура

Предстои отварянето на нови ресторанти, като последният новооткрит е в Mall of Sofia, уточниха от Макдоналдс

17:33 | 14.07.06 г.
Преструктурират Макдоналдс България в лицензионна структура

Корпорацията Макдоналдс обяви днес, че преструктурира Макдоналдс България в лицензионна структура Developmental Licensee (DL). Лицензионната структура DL е форма на франчайзинг, която Макдоналдс използва повече от 20 години и която дава право на собственост на местни предприемачи и възможност за инвестиции от тяхна страна за развитието на марката.

В началото на 2006 г. корпорация McDonald’s публично оповести намерението си в 15 до 20 държави (или около 1500 ресторанта) да преобразува собствеността си в лицензионна структура DL през следващите 3 години. В момента по света има 35 страни в системата на McDonald’s, в които оперират лицензионни структури DL. Корпорацията има практика да развива и разработва новите пазари и при достигане на определено ниво от развитието им започва отдаването им на франчайзинг. Лицензионната структура DL има редица потенциални предимства, като първото и най-важното от тях е свързано с това, че ръководенето на тези конкретни ресторанти е много по-гъвкаво, решенията се взимат от местното ръководство”, обясниха за Investor.bg от компанията.

Новите DL франчайзери за Макдоналдс България са Иван Лисиков (бивш служител в компанията, заемал позициите финансов мениджър и управител), Светозар Яневски (дългогодишен DL франчайзер на Макдоналдс Македония) и Зоран Матлиевски (дългогодишен DL франчайзер на Макдоналдс Македония).

В момента по света има 35 страни, в които оперират лицензионни структури DL. В България има 21 ресторанта на Макдоналдс, в които работят повече от 1000 служители, обслужващи 6 милиона клиенти годишно. Първият ресторант от веригата в България беше отворен през 1994 в Пловдив.

Предстои отварянето на нови ресторанти, като последният новооткрит е в Mall of Sofia, уточниха от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още