IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десноцентристкият Клаус Йоханис изненадващо спечели президентския вот в Румъния

За първи път в историята си страната ще има за президент човек от чуждестранен произход

08:35 | 17.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За първи път в историята си Румъния ще има за президент човек от чуждестранен произход.

Десноцентристкият кандидат Клаус Вернер Йоханис, който е етнически германец от Трансилвания и потомък на саксонци, изненадващо изпревари премиера Виктор Понта на балотажа на президентските избори в Румъния. Считаният за фаворит министър-председател вече призна поражението си, предава Ройтерс.

Според последните резултати разликата между двамата вече е доста голяма, като Йоханис получава 54,81% от подадените гласове според изчисленията на централното изборно бюро.

С това Румъния за първи път ще има държавен глава, който принадлежи към национално малцинство. Допитванията преди вота показваха, че Понта има преднина от десет процентни пункта. Междувременно той заяви, че е поздравил Йоханис за победата му. "Народът винаги има право", казва той. 

"Ние победихме, ние спечелихме отново нашата страна", написа победителят в социалната мрежа Facebook в неделя вечер, въпреки че резултатът все още не бе официално оповестен. Победителят отпразнува успеха си на площада пред Букурещкия университет сред тълпа от хиляди ликуващи свои поддръжници.

Румъния търсеше наследник за напускащия поста държавен глава Траян Бъсеску, който според конституцията няма право да се кандидатира отново след два мандата на поста. Стигна се до балотаж, тъй като след първото гласуване никой от 14-те кандидати не постигна абсолютно мнозинство. Тогава Понта спечели малко над 40 на сто, с около 10 процентни пункта пред Йоханис.

Силна подкрепа действащият премиер Понта получава от населението от селските райони на втората най-бедна държава членка на Европейския съюз (ЕС) след България. Той също така има подкрепата на влиятелната румънска православна църква. За консервативния Йоханис обаче по-силна подкрепа има в градовете. Бившият професор по физика се кандидатира за поста с обещанието за укрепване на върховенството на закона и за привличане на чуждестранни инвеститори.

Високата избирателна активност също сякаш се оказа важна за победата на Йоханис. Според предварителните резултати тя възлиза на 62,04% - с десет процентни пункта по-висока в сравнение с първия тур. В допълнение до урните в неделя са отишли три пъти повече живеещи в чужбина румънци, отколкото на първия тур - общо 476 000 според предварителните данни от избирателните секции.

55-годишният новоизбран румънски президент завършва през 1983 г. физика в университета "Бабеш-Боляй" в Клуж. Той преподава физика в редица училища и гимназии в родния си град Сибиу.

През 2000 г. Йоханис е избран за кмет на Сибиу като кандидат на малката партия „Демократичен форум на германците в Румъния“. Преизбран е с огромна преднина през 2004 г. и 2008 г. Градът се превърна в една от най-популярните туристически дестинации в Румъния.

През 2009 г. Йоханис е предложен и за служебен премиер на Румъния след падането на правителството на Емил Бок, но президентът Траян Бъсеску отхвърля кандидатурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
jikev
преди 9 години
Късметлии румънците - и те като нас си имат доста ***, но за късмет имат и етнически германци!Да си избират от тях кметове, президенти и както върви и мин. председател...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още