IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция решава с референдум за сделката с кредиторите

Ципрас нарече плана на кредиторите "непоносимо бреме" и призова гърците да дадат "категоричен отговор" на "този ултиматум"

07:21 | 27.06.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът в телевизионната си изява след решението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът в телевизионната си изява след решението. Снимка: Ройтерс

Гръцката драма отново има продължение. Броени часове след като се прибра от Брюксел, след спешно заседание с някои министри гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че в страната ще се проведе референдум за предложения на правителството му план. Допитването ще се състои на 5 юли. Въпросът, който ще бъде поставен пред гласоподавателите е дали страната иска или не да приеме условията, които й предлагат МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Още днес премиерът ще поиска от парламента да одобри формално допитването. Това означава, че Атина най-вероятно няма да плати на 30 юни вноската си към МВФ, тъй като властите неведнъж заявиха, че не разполагат с толкова свободни средства.

Освен това Ципрас щял да помоли кредиторите си да удължат с няколко дни изтичащата на 30 юни спасителна програма. С това обаче отново се променя времевият план за преговори с кредиторите. По програмата блокирани са около 7,2 млрд. евро, но управляващото правителство на радикалната левица и националистите не изпълнява реформите, срещу които да се отпускат траншове.

Критичният тон на премиера показва какво очаква от референдума. В обръщението си към избирателите той нарича плана на кредиторите "непоносимо бреме" за нацията и призова гърците да дадат "категоричен отговор" на "този ултиматум".

"Гърци, след това изнудване да приемем орязване на разходите и една унизителна програма за съкращения, която няма край и няма изглед да ни изправи на крака, ви призовавам да решите патриотично и гордо, както повелява гордата история на гърците", заяви премиерът. 

„Тези предложения, които явно нарушават общоевропейските правила и право на заетост, равенство и достойнство, демонстрират, че целта на някои наши партньори се явява не достигането на договореност за всички страни, а, възможно е целта им да се явява унижението на целия народ“, каза той. „Ние сме длъжни да отговорим на ултиматума на основа суверенното изразяване на волята на целия народ“, подчерта гръцкият министър-председател. 



Според гръцкия държавен министър Никос Папас народът ще се изкаже против предложенията на кредиторите.

Според някои анализатори ходът на премиера да насрочи референдум вероятно значи, че той не е убеден, че всичките депутати от коалицията с националистите ще застанат зад сделка, ако тя трябва да бъде одобрена от парламента.

Това значи, че въобще не е сигурно днес ще има извънредно заседание на финансовите министри от Еврогрупата, пояснява Ройтерс. Възможно е такава да има, но да се дискутира план Б, тоест възможните последици от евентуално излизане на Гърция от еврозоната. От Атина заявиха, че в събота ще има среща на вицепремиера Янис Драгасакис и главният преговарящ Евклид Цакалотос с управителя на Европейската централна банка Марио Драги.

Референдумът е рискова стратегия за Ципрас, отбелязва британският всекидневник The Telegraph. Преди четири години бившият министър-председател Андреас Папандреу бе ефективно отстранен от европейските кредитори, защото предложи референдум за спасителния пакет през 2011 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 3 rate down comment 1
system_foult
преди 8 години
Напълно безсмислен отсрочка няма да има така че след дъжд качулка.Не мога да разбера защо толкова държат да се самоубият.Обзалагам се че след няколко дни на сцената ще излезнат сърдитите момчета от казармите които не са си получили заплатите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Хич да не ти дреме , колега ...кучетата лаят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 2
driverf1
преди 8 години
".....господа Другари, пишете от държава в която средната заплата е по-ниска от най-ниската пенсия в Гърция, моля поддържайте някаква връзка с реалността! "До номер 16:Знаеш ли колко бързо ще се променят нещата от понеделник нататък.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 3
kurta007
преди 8 години
"Жалка ***" е оня грозен *** ,който те гледа в огледалото !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
С този комунизъм в главата не стават нещата - бай Иван може да каже да или не, банката може да каже да или не - всеки сам поема риска. Бай Иван може да каже на живот и смърт ми трябват тези 9к, защо банката да не му отговори? Бай Иван е решил, че може да води скотски живот. Дали работиш с твои или чужди пари винаги имаш правото на НЕ и винаги ако има сделка - бай Иван ще има по-голяма полза от тези 9к, вместо да ги няма и ще плати цената. Не сериозно да е виниш която и да е от двете страни! Всяка сама се съгласява и си носи сама последиците от това действие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Повтарям се , но не мога да не подчертая , че никой не вади на показ кредитната история на гърците ! Кога , кое правитвлство , за какво и колко заем е взимало...а не сега да се плюете тука..."комунисти" и т.н. , и може тогава да се каже , че май не комунистите докараха Гърция дотук...визирам Ровъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 8
SS-23
преди 8 години
Банката и бай Иван мога да кажат ок - бай Иван да тегли 9к кредит за 30 години и вноска от 15% или по 113 лв на месец - след 5 години бай Иван има да дължи скромните 8.8к на банката и е платил 6780 лв - бай ти Иван казва не мога повече фалито - банката ок! Взимам ти къщурката за 5к и бай ти Иван за 5к години е платил на банката 6к+ в лихва и 5к къщурката - 11к ще има банката при дадени 9к.---Това е несериозно и 101% лош кредит! Как ще му вземеш от пенсията, която е 180 лв? Ами той ще "умре" след година и нито ще си върнеш парите, нито бай Иван ше е жив! Как може да тръгваш "да убиваш" човека,бе ?!? Така постъпва само банка, защото не работи със свои пари... даже изобщо не работи с реални пари! Сега осъзнаваш ли защо гърците не искат да плащат (не могат)???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
Гърците щото не лъгаха, да ти припомням ли 2010 и Гърция или няма смисъл?Банката е пределно ясно, че ще дава пари на някой, който не може ги върне затова ако ще дава си поема риска и ще иска по-голяма премия заради риска просто.Че що да не му дадеш на бай Иван има къща за 5к ще финансира с 1к и другите пари ще си плаща с пенсийката - само дето голяма част ще замине от пенсийката му щото е рисков. бай Иван може да каже не искам, бай Иван може да е мега на зор и да каже ок, но банката да не иска. Банката и бай Иван мога да кажат ок - бай Иван да тегли 9к кредит за 30 години и вноска от 15% или по 113 лв на месец - след 5 години бай Иван има да дължи скромните 8.8к на банката и е платил 6780 лв - бай ти Иван казва не мога повече фалито - банката ок! Взимам ти къщурката за 5к и бай ти Иван за 5к години е платил на банката 6к+ в лихва и 5к къщурката - 11к ще има банката при дадени 9к.Какво не разбираш в случаят? Всеки има право да каже НЕ и Да и всеки сам си калкулира риска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 3
rover
преди 8 години
Гърция не е бай Иван. От нея има какво да се вземе. И теб изобщо не те интересува финансовата страна на въпроса, а това - Гърция да излезе от ЕС, ако може да влезе в руската орбита, а също и отслабването на ЕС. Типично е за руските *** на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 3
rover
преди 8 години
Гърция не е бай Иван. От нея има какво да се вземе. И теб изобщо не те интересува финансовата страна на въпроса, а това - Гърция да излезе от ЕС, ако може да влезе в руската орбита, а също и отслабването на ЕС. Типично е за руските *** на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още