IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Да се подготвим за най-лошия сценарий

При продължаващ спад на петролните цени може да се мисли за корекция на бюджета, твърди руският премиер

13:11 | 13.01.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският премиер Дмитрий Медведев не изключи вероятността да се наложи корекция на бюджета, ако цените на петрола продължат да се понижават, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

„Ако цените на петрола продължат да спадат, то параметрите на бюджета ще трябва да бъдат коригирани. Това трябва да бъде разбрано, трябва да се подготвим за най-лошия сценарий, както правят други страни“, каза Медведев на започналия днес Гайдаровски форум.

Премиерът призна изострянето на руските икономически проблеми на общия негативен фон в световната икономика.

Най-болезнената последица е понижаването на жизнения стандарт, включително на средната класа, каза той, подчертавайки необходимостта тенденцията да бъде спряна и да се постигне устойчив икономически растеж. Той обеща активни мерки за социална подкрепа на незащитените слоеве от населението.

Същевременно Медведев посочи, че правителството няма универсално решение на проблемите в световната и руската икономика, но е възможно пазарите, включително и петролния, да бъдат повлияни.

Той определи 2015 година като най-тежката за икономиката през последното десетилетие, оценявайки все пак, че ситуацията е далеч от кризата през 1998 година. Според него Русия е успяла да запази основата на макроикономическата стабилност и благодарение на натрупаните резерви да балансира федералния бюджет за текущата година.

По думите му политиката и геостратегията сега налагат на световната икономика нови правила, като най-новият пример е натискът от Международния валутен фонд по въпроса за дълга на Украйна към Москва.

Русия е готова да възстанови нормалните отношения с Европейския съюз, заяви Медведев. Европа е най-близкият ни съсед, най-важният икономически партньор, каза той, изразявайки увереност, че санкциите ще останат в миналото и отношенията между Русия и ЕС ще се върнат към нормалното.

Необходими са обаче стъпки, основани на икономическата логика с отчитане на обективните интереси на европейския и руския бизнес, подчерта правителственият ръководител. 

Припомняме, че днес Financial Times писа, че Русия съкращава бюджетните си разходи с 10% в опит да се справи с по-ниските приходи в резултат на последния срив на цените на петрола. Министерства и други правителствени агенции имат срок до петък да представят планове за съкращаване на разходите, които общо трябва да достигнат до 700 млрд. рубли (9,1 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Хайде червенухите сега от БГ да се махат, Рашастан има нужда от тях хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
Смени си "снимката". Разсейва ни. Не можем да се концентрираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 13
Атанасио
преди 8 години
От месеци пиша и ще повторя - САЩ свалиха цената на петрола за да фалират Русия и да свалят Путин,и плана е перфектен ако фирмите за шистов газ не фалираха тоест банковата система в САЩ може да пострада сериозно и т.н. въпроса е кой ще издържи а Суадитска Арабия с 18% бюдж.дефицит да се оправя Някой знае ли какви са данъците в Русия ??? тоест трябва да премахнат 7% плосък данък и т.н. в своя статия от 4/01/2016 г. нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц пише: - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Не е лоша идеята за баз.мин.доход , отриц. лихви на Гезел и биткойна - http://***.kpetkov.eu/765/parite-na-bydeshteto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 12
bgMan
преди 8 години
Медведев - ако това наистина е най-лошият сценарии за Русия много лесно можете да сключите сделка със западния свят и да го избегнете, трябва обаче смяна на курса на външната политика и да се откажете от имперските си евразииски амбиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 15
многодобре
преди 8 години
...както се справяха до този момент ще го сторят и при тези,още по-ниски цени на петрола.Що за глупава радост от твоя страна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 16
stefi
преди 8 години
Очаквай Нефта 65 - 70 $/barel ...след месец- два ,и ще си Прав ;) матряла може да очаква всякакви чудесии..за това е матрЯл..за да блее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
Ivan.r
преди 8 години
Какво мога да очаквам да се случи в Русия? Силови структури и военен преврат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 6
крас
преди 8 години
Давид Ааронович Мендель /МЕДВЕДЕВ/ е по скоро *** отколкото министър председател на една велика държава!Той и неговите събратя превърнаха РУСИЯ в една бензиностанция от която доскоро се хранеха те, семействата им и обслужващата ги олигархия.НОВИЯТ МОМЕНТ Е НАМЕСАТА НА СИЛОВИТЕ СТРУКТУРИ И ВОЕННАТА ПРОМИШЛЕНОСТ, КОИТО СЕ НАРЕДИХА НА СОФРАТА И С ТОВА СЪЗДАДОХА ДИСКОМФОРТ НА АСИМИЛИРАЩАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА!Както са тръгнали нещата в тази страна скоро можем да наблюдаваме не само РЕПЛИКАТА ПУТИН , но и РЕПЛИКАТА МЕНДЕЛЬ!В РУСИЯ Е ТАКА - КРЕМЛЬОВСКИЯ ТЕАТЪР СЛАГА В МАЛКИЯ СИ ДЖОБ БАЛШОЙ ТЕАТЪР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 14
MZ/X
преди 8 години
Най-болезнената последица е понижаването на жизнения стандарт, включително на средната класа, каза той, подчертавайки необходимостта тенденцията да бъде спряна и да се постигне устойчив икономически растеж.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Този да не е станал агент на ЦРУ? Явно някой му плаща с долари за да говори такива глупости срещу велика Русия! :)--------------------------------------------------------------------"Русия е готова да възстанови нормалните отношения с Европейския съюз, заяви Медведев. Европа е най-близкият ни съсед, най-важният икономически партньор, каза той, изразявайки увереност, че санкциите ще останат в миналото и отношенията между Русия и ЕС ще се върнат към нормалното."----------------------------------------------------------------------Нали щяхте да заменяте Европа с Китай, Турция и Бразилия, а сега нещо го ударихте на молби? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още