IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's ще понижи кредитния рейтинг на Турция

Агенцията постави оценката си за страната в списъка за преразглеждане към понижение

09:53 | 19.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's ще понижи кредитния рейтинг на Турция

След като в понеделник рейтинговата агенция Fitch предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на Турция, конкурентът ѝ Moody's директно постави рейтинга на страната в списъка за преразглеждане към понижение, съобщава агенцията, цитирана от Ройтерс.

Към момента Moody's оценява Турция с рейтинг "Baa3", посочва информационната агенция.

"Преразглеждането се дължи на необходимостта от оценка на средносрочното влияние на неуспешния военен преврат върху икономическия растеж на Турция, законотворческите институции и външните фактори, като се взимат предвид вече съществуващите проблеми в тези области", пише в съобщението на рейтинговата агенция.

Агенцията допълва, че при преразглеждането на рейтинга ще бъде отчетен устойчивият спад на вътрешното търсене, който е много вероятно да натежи на икономическия растеж през следващите няколко години.

И Moody’s, подобно на Fitch, подчертава политическите проблеми на Турция, които се задълбочават след опита за преврат. В съобщението на агенцията се посочва, че политиката в страната става все по-непредсказуема, което отблъсква чуждите инвеститори и ограничава достъпа на страната до ликвидност.

Агенцията подчертава, че Турция е една от икономиките, които са най-силно зависими от външно финансиране. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още