IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московската фондова борса мина в червената зона *

Рублата възстанови донякъде срива от 6%, който дойде след понижението на рейтинга от страна на S&P вчера

12:04 | 27.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Московската фондова борса мина в червената зона *

След като вчера международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи суверенния рейтинг на Русия с едно ниво от BBB- до „спекулативното“ равнище ВВ+ с негативна перспектива, днес Московската борса премина в зоната на загубите, предава Ройтерс.

В началото на сесията изчисляваният в долари индекс RTS се сви с 3%. Изчисляваният в рубли индекс Micex, който се влияе по-малко от кризата на руската валута, загуби в началото на сесията 0,3 на сто.

В понеделник S&P стана първата голяма международна кредитна агенция, която понижи руския рейтинг до неинвестиционно ниво. Кредитоспособността на страната, която трябва да се бори със спада на цените на петрола и последиците от западните санкции, наложени заради кризата в Украйна, е понижена с една степен до BB+. Не се изключва и ново понижение.

След обявяването на решението рублата се обезцени с около шест процента. Днес руската валута се възстанови донякъде. Едно евро сега се разменя за 76,27 рубли, докато в понеделник вечерта курсът бе 77,25 рубли. Един долар струва днес 67,83 рубли, докато вчера курсът бе 68,79 рубли.

Междувременно руският финансов министър Антон Силуанов обясни, че решението на S&P представлява "прекомерен песимизъм". Няма причина да се "драматизира" това понижение. По думите му агенцията вероятно е понижила рейтинга на Русия без да вземе предвид антикризисния план на правителството.

Министърът изтъкна, че планът не предвижда увеличение на бюджетните разходи и е съвместим с плановете за балансиран бюджет до 2017 година при цена на петрола от 70 долара за барел. Силуанов подчерта, че намеренията на правителството не са да харчи безотговорно резервите. Той уточни, че антикризисният план включва структурни реформи и оптимизиране на бюджетните разходи.

* Актуално към 11.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още