IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Украйна може да има нужда от още 19 млрд. долара

При проточване на конфликта с Русия украинската икономика ще се свие със 7,3% през тази и с още 4,2% през следващата година, предвижда Фондът

11:10 | 03.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Украйна може да има нужда от още 19 млрд. долара

Украйна може да има нужда от 19 милиарда долара допълнително международно финансиране, ако влошаването на конфликта в източната част на страната продължава през 2015 г., предупреди вчера Международният валутен фонд, цитиран от Financial Times. 

В първия си пълен преглед, откакто договори кредитното споразумение на стойност 17 млрд. долара за Украйна през април, МВФ предупреди, че двата основни риска, които Фондът е предвиждал, са се материализирали – ескалация на конфликта в източната част и спиране на природния газ от Русия.

Ако въоръженият конфликт в източната част на Украйна продължи и през следващата година на същото ниво, страната ще се нуждае от допълнително финансиране за 19 милиарда долара, за да попълни резервите на централната си банка, казват от Фонда.

"Страхувам се, че това трябва да бъде основният сценарий на МВФ. Първоначалната кредитна програма бе построена върху напълно нереалистични предположения", коментира Тим Аш, икономист в Standard Bank. "Основният въпрос за инвеститорите е не дали, а кога Украйна ще бъде принудена да преструктурира дълговите си съотношения."

МВФ обяви, че засега Киев е успял да спази повечето от условията за финансовата помощ и одобри отпускането на пореден транш от 1,4 млрд. долара през миналата седмица. Фондът заяви, че следващият транш от около 2,7 млрд. долара ще бъде в средата на декември, при условие че са изпълнени условията.

Според МВФ Украйна е изправена пред недостиг от около 1,1 милиарда долара през следващите 12 месеца, които правителството възнамерява да набави чрез емисии ДЦК по-късно тази година.

Фондът предупреди, че ожесточаващите се боеве в регионите на Донецк и Луганск, които отговарят за 1/6 от БВП на страната, ще доведат до по-дълбока рецесия, отколкото се прогнозираше.

В рамките на своя базов сценарий, който предполага, че украинският конфликт ще отшуми през следващите месеци, МВФ прогнозира, че икономиката на Украйна ще се свие с 6,5 на сто тази година при предишна прогноза за спад от 5 на сто. Растежът през следващата година ще бъде само 1 на сто при досега очаквани 2 на сто. Ако конфликтът продължи до 2015 година обаче икономиката ще се свие със 7,3 на сто през тази и с още 4,2 на сто през следващата година.

Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още