IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО планира нови бази в Източна Европа

Засилването на сътрудничеството с Украйна е следващата стъпка на Алианса, а това със сигурност още повече ще раздразни Кремъл

14:43 | 27.08.14 г.
<p>
	Андерс Фог Расмусен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андерс Фог Расмусен. Снимка: Ройтерс

НАТО ще разположи свои сили в нови бази в Източна Европа заради ситуацията в Украйна, обяви генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, съобщава британският в. Guardian.

По думите на Расмусен на срещата на върха на организацията, която ще се състои през следващата седмица в Кардиф, ще се постигне споразумение за разполагането на силите – ход, който със сигурност ще предизвика силна реакция от Москва.

Расмусен очерта и ходовете за засилване на сигурността на Украйна – модернизиране на въоръжените сили с цел противопоставяне на заплахата от Русия.

„Ще приемем план за готовност за действие с цел да бъдем в състояние да действаме бързо в тази изцяло нова среда за сигурност в Европа“, коментира генералният секретар на Алианса. „Ние вече имаме нещо, което можем да наречем сили за реагиране на НАТО, чиято цел е да бъдат в състояние да се разгърнат бързо, ако е необходимо. Сега нашето намерение е да развием това, което бих нарекъл острие в рамките на тези групи за много бързо реагиране“, допълва той.

Расмусен пояснява също, че за да може да се предоставят такива бързи подкрепления, ще има нужда и от приемни съоръжения в приемащите държави.

Полша и балтийските държави от месеци изразяват тревогите си заради ситуацията в Украйна и поведението на Русия и настояват за разполагането на бази на НАТО в региона. По време на посещението си в Латвия наскоро обаче канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърли възможността за изграждането на нови бази в региона, като се позова на споразумения с Русия.

Членките на Алианса също са на различни мнения за създаването на нови бази в Източна Европа. Франция, Италия и Испания по принцип се противопоставят, докато Великобритания и САЩ подкрепят исканията, а Германия не е заявила ясна позиция заради тревогите на страната около Русия.

На срещата в Кардиф вероятно ще бъде договорена специална „формула“ за базите в Източна Европа, която ще избегне определението „постоянни“, посочват запознати източници на изданието.

Расмусен коментира още, че „всеки потенциален агресор трябва да знае, че дори при мисълта за атака срещу съюзник на НАТО ще се сблъска не само с армията на конкретната държава, но и с войските на НАТО“.

Единственият щаб на Алианса източно от някогашната Желязна завеса е в Шчечин, на брега на Балтийско море в Полша, припомня изданието.

Расмусен отново подчертава, че хиляди руски военни са струпани по границата с Украйна. Информацията си той основава на „множество доклади“ и данни на Алианса.

Следващият ход на НАТО, който със сигурност още повече ще раздразни президента на Русия Владимир Путин, е засилването на сътрудничеството с Украйна. Очаква се президентът на Украйна Петро Порошенко да участва в срещата в Кардиф и ще бъде единственият представител на държава извън Алианса, който ще преговаря с неговите членки.

Предвижда се да бъдат създадени и четири фонда за финансиране на военната логистика на Украйна, командни и контролни структури, киберотбрана и за изплащане на пенсиите на военните сили.

"Украйна следва своя собствен път. Това ще бъде демонстрирано на срещата на върха, защото ще имаме среща на върха на НАТО-Украйна", посочва Расмусен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още