IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитът за преврат в Турция вероятно е неуспешен*

Очаква се до часове полетите от международното летище „Ататюрк“ в Истанбул да бъдат възстановени

03:09 | 16.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По всичко изглежда, че опитът за военен преврат в Турция е неуспешен. 

Говорител на турските специални сили MIT заяви пред CNN Türk, че опитът за преврат „е прекършен“. Валията на Истанбул също заяви, че опитът за военен преврат в града е осуетен и че там се прехвърлят допълнителни военни части, съобщи телевизия NTV.

Очаква се до часове полетите от международното летище „Ататюрк“ в Истанбул да бъдат възстановени, обяви Еurocontrol, европейската агенция за контрол на въздушния трафик. Според данните засега полетите до аеропорта ще останат отменени, тъй като летището е препълнено с машини. 

Всички четири парламентарно представени партии, включително и опозицията, се изказват срещу опита за военен преврат. Декларациите им са прочетени пред телевизионни канали и в Twitter. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи „демократичните институции“ на ключовия съюзник Турция, след като група военни предприеха опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, предава AFP. „Призовавам за спокойствие и сдържаност, и пълно зачитане на турските демократични институции и конституцията. Турция е ценен съюзник на НАТО“, се казва в изявлението на Столтенберг.

„Току-що говорих с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Следя събитията отблизо и със загриженост“, увери генералният секретар на Алианса. 

 

Коментарите на Столтенберг на практика повтарят тези на американския президент Барак Обама и на върховния представител на ЕС по общата външна политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, и двамата които изразиха подкрепа за демократично избраното правителство на Турция.  

 

Междувременно турският премиер Бинали Йълдъръм заяви в 3 часа българско време, че в по-голямата си част ситуацията е под контрол. Той отново обвини за опита за преврат движението на Гюлен. 

Междувременно турският министър на правосъдието Бекир Боздаг каза, че правителството не възнамерява да бяга, съобщи Анадолската агенция.

"Правителството не се готви да бяга. То продължава да работи на всички равнища", каза Боздаг.

Според Bulgaria on Air самолетът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е кацнал на летището в Истанбул към 3,40 часа. По-рано имаше спекулации, че той е поискал политическо убежище в Германия, но му е било отказано. По данни на президентството обаче Ердоган не е напускал страната и е останал в Турция. 

Междувременно в 3,10 часа бе възстановено излъчването на държавната телевизия TRT.  

Следете всичко на живо в Bulgaria on Air.

*Актуално към 3,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 11
michaelis12
преди 7 години
Империята са лудница не прощават никому хаос по полуда, Франция са го подпукаха и тоя. До колкото си спомням Ердогана се дървешена EU US и Русия едновременно. На едните с бежанците на вторите, че не били приятели заради кюрдите и на третите им свали самолета. Еми би трябвало да са очаквали в Турция нещо от тоя род. Лани Израел и Сашш изтеглиха роднините на военните си от Турция. Наскоро Турцията искаше да пурска руски бомбардировачи да хвъркат от Инджирлик да бомбят Американска Държава и ей кво стана. На снимката тоя дет се е проснал пред тоя танк ро-добре да става да не стане кат в Китай да мине танка през него.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още