IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша се закани да съди ЕК заради процедурата за неизпълнение на мигрантските квоти

Варшава обвинява зам.-председателят на Комисията Франс Тимерманс в намеса във вътрешните работи и смята търсещите убежище мюсюлмани за терористична заплаха

14:58 | 24.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полша заплаши, че ще стигне и до Европейския съд заради наказателната процедура, която Европейската комисия (ЕК) започна срещу страната, защото Варшава не желае да изпълнява наложените й мигрантски квоти. Полша обвинява Брюксел, че с квотите създава риск за сигурността, пише онлайн изданието EUObserver.

“Полша е изпратила жалба до ЕК, с която иска прекратяването на наказателната процедура. Ако процедурата за нарушение бъде продължена, Полша е готова да обжалва пред Съда на ЕС“, посочва в изявление полското министерство на външните работи.

Варшава обвинява и вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс в намеса във вътрешните работи на страната.

Комисията коментира, че Полша „за съжаление“ е объркала въпроса за мигрантите с други оплаквания от "политически характер" за върховенството на закона в страната.

Изданието припомня, че ЕК стартира процедура за нарушение срещу Полша, заедно с Чехия и Унгария, заради отказа да изпълнят квотите за прием на мигранти от Гърция и Италия, както и за преместване на сирийски бежанци от Турция в Европа по легален път.

На Полша ѝ е определена квота от 6 182 души, които да приеме.

Според правителството на страната обаче търсещите убежище мюсюлмани представляват терористична заплаха. Полският министър на вътрешните работи Мариуш Блашчак заяви в сряда, че миграционната политика на Комисията увеличава заплахата от тероризъм.

"Париж, Стокхолм, Брюксел, Берлин, Манчестър, Барселона... Колко повече европейски градове трябва да бъдат засегнати от терористи, така че ЕС да се събуди? Така че ЕК да признае, че приемането на сляпо на всички онези, които идват на европейските брегове, е сходно с поставянето на шипове около врата на Европа“, посочва се в изявлението на министъра.

Комисията преследва Полша и заради законовите промени, с които правителството на практика овладява съдилищата в страната. Този скандал може да приключи с отнемането на правото на глас на Варшава в Съвета на ЕС, което е безпрецедентен случай в историята на ЕС.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още