IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия официално влиза в СТО

Преговорите за членство продължиха близо 20 години заради големия брой държави с неразрешени търговски спорове с руската страна

09:44 | 22.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Русия официално влиза в СТО

Русия днес официално влиза в Световната търговска организация (СТО) и става нейна 156-а членка, съобщава ИТАР-ТАСС.

Процесът на присъединяване продължи близо 20 години - през 1993 година Москва подаде молба за членство в Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ), а през 1994 година  молбата е препратена към СТО.

Преговорите се водят в работна група, чието първо заседание е през юли 1995 година.

Работната група е съставена от държави, които имат неразрешени въпроси с Русия в областта на търговията. Броят на държавите постоянно се увеличава и през 2011 година достига 62 -най-широката работна група в историята на СТО. Най-сложни са преговорите с Грузия, САЩ и Европейския съюз.

Заключителното заседание на работната група бе на 10 ноември 2011 година в Женева и на него беше одобрен пакетът документи за влизане не Русия в СТО, след което бе обявено разпускането на групата.

Окончателно въпросът бе решен на министерска конференция на СТО в Женева на 16 декември 2011 година, където присъединяването на Москва към организацията получи единодушно одобрение.

През юли 2012 г. протоколът за присъединяване бе одобрен от двете камари на руския парламент и на 21 юли съответният закон бе подписан от президента Владимир Путин.

Според правилата на СТО дадена страна става пълноправен член 30 дни след края на ратификационния процес.

СТО има статут на специализирана организация на ООН и работи от 1 януари 1995 година, а споразумението за учредяването й е подписано в Маракеш през 1994 година. Организацията е приемник на ГАТТ, която работи от 1947 година.

СТО е единственият международен орган, който изпълнява надзорни функции в областта на световната търговия. Всяка страна член трябва да предоставя на останалите възможно най-благоприятни условия за търговия.

Върховен орган е конференцията на министрите, която се събира минимум веднъж на две години. Решенията по правило се вземат с единодушие, в някои случаи - след гласуване (например при приемане на нови страни).

Ръководните функции между заседанията на конференцията се изпълняват от генерален съвет, съставен от представители на всички страни членки. Той се събира няколко пъти годишно и разполага с редица помощни органи.

СТО се ръководи от генерален директор, избиран от генералния съвет с мандат от 4 години и възможност за презибиране. От 1 септември 2005 година постът се заема от французина Паскал Лами. Централата на организацията е в Женева, а работни езици са английски, френски и испански.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още