IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският посланик в Турция е убит след стрелба*

Нападателят е крещял "Алепо" и "отмъщение", Русия счита нападението за терористичен атентат

19:57 | 19.12.16 г. 26
<p>
	Андрей Карлов (вляво) съпровожда президентът на Русия Владимир Путин по време на посещението му в Турция през октомври. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Андрей Карлов (вляво) съпровожда президентът на Русия Владимир Путин по време на посещението му в Турция през октомври. Снимка: архив, Ройтерс

Руският посланик в Турция Андрей Карлов е починал, след като по-рано днес беше прострелян, съобщава БТА.

Според информации на турската телевизия NTV нападението е станало по време на откриването на фотоизложба в Анкара, докато дипломатът е изнасял реч. Нападателят е крещял „Алепо“ и „отмъщение“.

При стрелбата са ранени още трима души. Случаят ще се разследва съвместно от Русия и Турция.

Нападателят е бил неутрализиран от силите за сигурност.

Междувременно Русия квалифицира убийството на Карлов като терористичен акт. Въпросът ще бъде поставен пред Съвета за сигурност на ООН, коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според фотограф на АП, присъствал по време на стрелбата, нападателят първо е изкрещял „Аллах е велик!“, а след това: „Ние умираме в Алепо, вие ще умрете тук!“, съобщава британският в. Independent.

Според турските власти нападателят е влязъл в сградата, като се е представил за полицай. По-късно се появиха информации, че той е бивш служител на правоохранителните органи, уволнен като част от чистката сред държавните служители и полицията след опита за преврат в Турция през лятото. 

Междувременно руският президент Владимир Путин е свикал спешна среща с външния министър Сергей Лавров и началниците на службите за сигурност, допълва Ройтерс.

Андрей Карлов е сред водещите участници в обсъжданията с Турция, които доведоха до евакуация на хората от източно Алепо. Той изигра и централна роля във възстановяването на отношенията между Москва и Анкара през последните месеци.

Утре външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е на планирано посещение в Москва за среща с представители на Русия и Иран за Сирия, съобщава британският в. Guardian. Преговорите ще се състоят въпреки убийството на Карлов, предава Интерфакс, като се позовава на информация на руското външно министерство.

Същевременно от правителсвото на Анкара изразиха официални съболезнования на Русия заради инцидента. Стрелбата беше осъдена и от САЩ и други западни съюзници на Турция, както и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Българският президент Росен Плевнелиев също осъди нападението, като посочи в позицията си, че няма легитимна кауза, която да оправдава радикализма и убийството на хора и подобни атаки трябва да срещнат категоричен отпор от страна на демократичната общност. Плевнелиев изразява и своите съболезнования на семейството и близките на посланик Андрей Карлов.

По-късно руският президент Владимир Путин коментира на пресконференция, че атаката срещу Карлов има за цел да провали опитите на Москва, заедно с Техеран и Анкара, да намери решение за Сирия, както и да компрометира взаимоотношенията между Русия и Турция. Той увери, че всички "бандити" ще си получат заслуженото.

Турските власти междувременно съобщиха, че нападателят е свързан с организацията на духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен - основен опонент на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Гюлен обаче изрази съболезнованията си заради инцидента и осъди убийството на Карлов.

Ердоган също изрази мнение, че атентатът е насочен срещу двустранните отношения с Русия. Турският президент съобщи, че с руския си колега Владимир Путин са се съгласили в телефонния разговор, който проведоха тази вечер, че сътрудничеството и солидарността между страните им в борбата срещу тероризма само ще се засилят след убийството на Карлов.

* Актуализирана информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
уредиш=заминеш .... извинявам се за неточноста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 години
ела да ти дам 5 лева, и 5 от железния и ще заминеш .... то верно си личи че си зле, ама чак толкова скъсани мурзилци и аз не съм виждал ! а съм виждал доста ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 14 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 7 години
Вие дето обичате западния свят се събираите в кафето пред ембасито и там си гугукайте на метри от сашовата територия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Тия дето свалиха самолета , сега убиха посланника коньооо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 17
Ironhorse
преди 7 години
Хахахах, а *** ти и това ли не можеш ?!Айде мурзил***ж беги някъде и се разкарай от форум на хора, които обичат "западния" живот.*** примерно във форум на дума или друг комунистически *** и там жалей по миналото, опашките, нямането и т.н. екстри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
има още много "невинен народ" да измрат в Сирия ... едни НАТОвски и арабски генерали които Сирийската Армия държат в момента ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 7 години
Значи глей са ако мога да се уредя да живея ама в най северната точка на руската територия вервай ми на момента заминавам и ше ти пиккам и на нета и на плазмичките и на ххуй фоняците и на мержаните и на салфетките и чалгата и моловете и на сичко дето те заобикаля тука в тва иконовическо робство...там с белите мечки ше се разбирам по добре отколко тука с човеците плюя аз на този свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 13
Ironhorse
преди 7 години
И тогава ще настъпи такув живот, без интернет, компютри, коли, храна и прочие ...ТъпанарКато толкова ти е крив запада, защо не живееш на изток, къде в русия, къде в северна корея, може и в СА, Оман, Иран, все държави приказки, където правата на човека се зачитат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 21
Ironhorse
преди 7 години
Ми в русия ако си мислят, че са имунизирани срещу отмъщения заради безобразното бомбене и убийства в Сирия, много се лъжат.Тепърва ще сърбат попарата, която надробиха в Сирия.Много невнинен народ изби русия, и много невинни руснаци ще платят сметката на путин.Въобще лоши работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 7 години
За който се интересува, още един полезен източник на информация:https://***.rt.com/on-air/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още