IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SeeNews: Румънският автомобилен концерн Dacia е най-голямата компания в ЮИЕ

България има 11 представители, предимно от енергийната индустрия, в тазгодишната класация на 100-те най-големи компании в региона

10:02 | 04.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Благодарение на увеличилата се икономическа дейност, породена от няколко години на постепенно възстановяване, през 2015 г. корпоративният сектор в Югоизточна Европа (ЮИЕ) отново регистрира растеж, показва анализ на SeeNews, която за девета година публикува класация на най-големите компании, банки и застрахователи в региона

100-те най-големи компании постигат общо увеличение на приходите си до 102,5 млрд. евро, което е увеличение с около 2% в сравнение с миналогодишното класиране, малко по-слабо от средния за региона икономически ръст от 2,5%.

В същото време общият обем на печалба е нараснал само с 1,3% спрямо година по-рано, което предполага, че корпоративните специалисти имат още какво да направят, за да се приспособят към сложната геополитическа ситуация, хаотичното поведение на инвеститорите, нестабилните капиталови потоци и неуредени финансови и стокови пазари, поясняват от доставчика на бизнес анализи.

Важно е да се отбележи обаче, че повишаването на комбинираната нетна печалба на най-големите компании в региона идва след спад на печалбата от 11% на участниците в класацията за 2015 г. 

Румънският производител на автомобили Automobile-Dacia SA, подразделение на френската Renault, е най-голямата компания в региона за втора поредна година, с общ приход от 4,29 милиарда евро, следвана от две румънски дъщерни дружества на австрийската OMV - OMV Petrom SA и OMV Petrom Marketing SRL.

Икономическият подем има най-силно отражение най-вече в един от секторите - търговията на едро и дребно. Този сектор изпъква с всичките си 20 от топ 100 участници в класацията, като с изключение на една от компаниите записва ръст на приходите на фона на нарастващото потребление, което е било основен двигател за икономиката на региона. Това е сегментът, постигнал повече от двойно увеличение на печалбата и 14% ръст на приходите.

Сред губещите за 2015 г. в класацията са петролните и газови компании, които отбелязват 12% спад от общите си приходи. Причината е ясна - ниските цени на петрола в световен мащаб. Въпреки това те продължават да доминират класацията SeeNews TOP 100 SEE, като представляват една трета от всички участници.

Важно е да се отчете, че като страна Румъния е с най-голямо население, има и най-голямата икономика с БВП, равен на 43% от общия за региона, който по данни на МВФ за 2015 г. е 408,5 млрд. долара. В тази връзка никак не е изненадващо, че Румъния продължава да доминира класацията с 56 участници, с общи приходи от 55,2 млрд. евро, което е повече от половината на 102,5 млрд. евро, генерирани от всички фирми в класацията.

В сравнение с относителния дял на икономиката данните показват, че румънският корпоративен сектор е по-добре развит от средното ниво за региона. Освен това румънските Топ 100 участници отчитат печалба в размер на 1,3 млрд. евро, или 54% от общо 2,4 млрд. евро печалба, реализирана общо от компаниите в класацията.

Словения и България се представят с по 11 участника в списъка на SeeNews TOP 100 SEE. С по един по-малко, Сърбия и Хърватия имат по 10 участника. Босна и Херцеговина и Македония, от своя страна, са представени с по един участник.

Броят на новите компании в класацията за 2016 г. е 17, спрямо 15 миналата година и в същото време прагът за класиране се покачва до приходи в размер на 440 млн. евро от 420 млн. евро през изминалата година.

България в класацията

България има 11 представители в тазгодишната класация, които са предимно от енергийната индустрия и с това запазва същия брой участници като миналата година.

Компаниите постигат забележителен обрат в представянето си с обща печалба от 70 млн. евро, сравнено със загуба от 401 млн. евро година преди това.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД отново е с най-добро представяне в страната и заема 5-то място в общата класация спрямо 3-то място година по-рано. Mалко след него е „МК Аурубис България“ АД на 7-мо място, последвано от „НЕК“ на 14-то място и „Лукойл-България“ ЕООД на 17-та позиция в класацията.

Общо 18 са българските кредитори, включени в списъка на TOP 100 SEE Банки, колкото са били и през миналата година. „УниКредит Булбанк АД“ е най-големият български кредитор, заемащ 6-та позиция в класацията на банките, следван от банка „ДСК“ ЕАД, под номер 12, и „Първа инвестиционна банка АД - ПИБ“, заела 14-то място.

Двадесет и два български застрахователя попадат в тазгодишната класация TOP 100 SEE Застрахователи. „Армеец“ АД запазва своята водеща позиция, заемайки 20-то място в класацията, следван от „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД и „Лев Инс“ АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Безспорно. Но никак не е случайно, че дъщерната фирма на Рено е точно в Румъния. Между другото е една много успешна дъщерна компания и това, че колите, които произвежда се казват Дачия, а не Рено също не е случайно. Де в България да имаше подобна дъщерна компания. Защото и ние по едно време произвеждахме Булгаррено, но кой знае защо французите предпочетоха румънците пред нас. А иначе и Шкода може да се каже, че е дъщерна на Фолксваген, но колите продължават да се казват Шкода и да се произвеждат в Чехия. Вече и французите и германците затвориха по няколко завода в собствените си страни, но поне за сега "дъщерните компании" не ги заплашва подобна опасност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
Internet
преди 7 години
Искате да кажете - дъщерната фирма на Рено е най-голямата компания в ЮИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още