IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделското министерство на Русия очаква около 100 млн. тона зърнена реколта

Повишение на добивите се прогнозира за 2018 година

13:23 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Земеделското министерство на Русия понижи прогнозите за добив на зърно от 110 до 100–105 млн. тона заради лошите метеорологични условия. 

Агроминистърът  Александър Ткачев заяви, че фермерите ще могат да приберат 120–125 млн. тона през 2018 г., информира „Известия“. Според него догодина се очакват добри климатични условия за зърнопроизводството.

Междувременно спор между Русия и Египет поставя под въпрос износа на зърно. Причината е изискването на Египет реколтата да няма следи от паразитни гъби (мораво рогче, което може да зарази ръжта и пшеницата), съобщи ТАСС.

В същото време Египет ще трябва да намери нови доставчици, тъй като Русия осигурява 65% от общия внос.

Междувременно зърнопроизводителите твърдят, че имат опит с изпращането на зърно, което отговаря на изискванията. Регионалните власти уверяват, че не се наблюдават огнища с паразита по растенията.

Експерти препоръчват да се работи върху преработката на зърното и да се експортира готова продукция вместо евтина суровина.

От 2010 г. Египет се е придържал към международните стандарти, допускащ съдържание на гъбата не повече от 0,05%. През август 2016 г. изискванията се затягат до нулево присъствие на патогена (който съдържа вещества, опасни в големи количества за човешкото здраве, включително след печенето на хляба – б. ред.).

Според ТАСС новите изисквания са отменили сделки с пшеница, тъй като в списъка със страните, засегнати от болестта по растенията, са се оказали Русия, Румъния, Украйна, Аржентина, Франция и Австралия. След няколко седмици новото изискване е било  отменено, а експерти уверяват, че нищожно наличие на патогена в пшеницата, чието изключване практически е невъзможно, не води до никакви рискове за здравето.

Представители на зърнения бизнес коментират, че трябва да се търси компромисно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още