IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британецът Ангъс Дийтън спечели Нобеловата награда за икономика

Икономистът печели наградата благодарение на своя анализ на потреблението, бедността и благосъстоянието

14:44 | 12.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският икономист Ангъс Дийтън спечели Нобеловата награда за икономика за 2015 г. благодарение на анализа му на потреблението, бедността и благосъстоянието, съобщиха днес от Кралската шведска академия на науките, предаде Ройтерс.

От академията посочват, че работата на Дийтън е оказала силно влияние върху различни политики, като например е помогнала да се определи кои социални групи са засегнати при увеличение на данък добавена стойност върху храните.

„За да проектираме икономическа политика, която подкрепя благосъстоянието и намалява бедността, първо трябва да разбираме изборите при индивидуалното потребление“, заявиха от организацията, която присъжда Нобеловите награди, при обявяването на наградата на стойност 8 млн. шведски крони (978 хил. долара).

„Повече от всеки друг Ангъс Дийтън подкрепя това разбиране.“

Икономистът е може би най-известен с т. нар. Парадокс на Дийтън, според който потреблението варира изненадващо плавно, въпреки резките изменения на доходите.

69-годишният Дийтън е роден в Единбург и има британско и американско гражданство. Той е преподавател по икономика и международни отношения в Университета в Принстън в САЩ.

Наградата за икономика, чието официално име е Награда за икономически науки на Sveriges Riksbank (централната банка на Швеция – бел. ред.) в памет на Алфред Нобел, се връчва от 1968 г. Те не е част от първоначалната група награди, определени в завещанието на шведския химик и предприемач, изобретил динамита.

Над 80% от носителите на Нобелова награда за икономика са американци. Само една жена е печелила наградата – политологът Елинор Остром през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
С поздравленията към Г-н проф. Ангъс Дийтън за спечелената Нобелова награда по икономика е полезно да се зачита истината, че той е от специалистите, които не зачитат наличие на сегашна сгрешена парична система, която подсигурява развитие на катастрофална стопанска криза. На тази база не е възможно успешно приложение на предлаганата от него "икономическа политика, която да стимулира благосъстоянието и редуцира бедността".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още