IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото достигна 2,5-годишен максимум срещу долара

Силното евро не може да е източник на оплаквания за еврозоната, която има голям излишък по текущата сметка, стабилна икономика и не е застрашена от дефлация

08:36 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврото поскъпна на валутните пазари до 2,5-годишен максимум, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) се въздържа от коментари за валутата. Пазарите освен това се тревожат за влиянието на урагана Харви върху икономиката на САЩ, съобщава Ройтерс.

Единната валута достигна ниво от 1,1924 долара за едно евро, като преди това докосна 1,1966 долара – най-високо ниво от януари 2015 г.

Единната валута вече поскъпна с около 1% в петък, след като председателят на ЕЦБ Марио Драги говори на конференцията в Джаксън Хоул по теми като световната търговия. Той обаче не коментира нищо за еврото.

„Не мисля, че очакванията на пазара, че Драги ще говори за еврото, бяха толкова високи“, коментира Масафуми Ямамото, главен валутен стратег в Mizuho Securities. Според него дори и Драги да беше засегнал темата за единната валута, тя така или иначе е щяла да поскъпне.

"Силното евро не може да бъде източник на оплаквания за регион като еврозоната, който е благословен с голям излишък по текущата сметка, стабилна икономика и не е заплашен от дефлация. Това е възможност за спекулантите да купуват еврото без много притеснения“, допълва той.

Експертите продължават да поддържат сценария, при който ЕЦБ ще започне да намалява покупките на активи. Допустимите германски облигации, които могат да бъдат купени от централната банка на еврозоната, вече показват признаци на изчерпване. Институцията пък наскоро купи повече италиански облигации, отколкото ѝ позволяват собствените ѝ правила.

Тъй като след Джаксън Хоул фокусът остава върху еврото, доларът не пропадна кой знае колко на пазарите. Спрямо йената зелените пари поевтиняха с 0,2% до 109,175 йени за долар. Швейцарският франк се задържа близо до едномесечния връх, докоснат по-рано през сесията, като достига 0,9539 франка за долар.

Паундът поевтинява минимално до 1,2884 долара, след като за кратко докосна 13-дневен връх от 1,2946 долара за 1 паунд.

„Пазарите бяха разочаровани от речта на Йелън и започнахаразпродажби на долара, което понижи и доходността по облигациите“, коментира Имре Спейзър от Westpac. Той подчертава, че допълнително влияние върху долара ще оказва и ураганът Харви заради катастрофалните наводнения в района на Хюстън.

Районът на Мексиканския залив, засегнат от бедствието, е дом на около половината от капацитета на САЩ за рафиниране на петрол, подчертава Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още