IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралят на Саудитска Арабия смени престолонаследника

За поста е определен сина му принц Мохамед, който на практика получава по-голяма власт, за да намали зависимостта на страната от петрола

09:01 | 21.06.17 г.
<p>
	Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Снимка: Ройтерс

Кралят на Саудитска Арабия Салман назначи днес сина си Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд за нов престолонаследник, съобщават световните агенции.

Мохамед бин Салман е посочен на мястото на Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд, който е отстранен, предава БТА.

С кралски указ 31-годишният принц Мохамед бин Салман е назначен също за първи заместник министър-председател. Той запазва и поста на министър на отбраната. Като такъв той е една от ключовите фигури в дипломатическата криза с Катар и наблюдава пряко войната в Йемен срещу проиранските шиитски бунтовници.

Досегашният престолонаследник Мохамед бин Найеф е свален също от постовете му на първи заместник-министър председател и министър на вътрешните работи.

Решението на краля да издигне сина си е подкрепено от 31 от 34-та членове на Съвета за вярност, съставен от старши членове на управляващото семейство Ал Сауд, пише Bloomberg.

Промяната дава на принц Мохамед повече власт, с която той да работи по приоритета си – намаляването зависимостта на икономиката на Саудитска Арабия от петрола. Сред мерките се предвижда продажба на дял от държавния петролен гигант Saudi Aramco.

Крал Салман възстановява и всички бонуси и отстъпки за държавните служители и военните, които бяха отменени заради ниските цени на петрола. Решението му е взето по настояване на новия престолонаследник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още