IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Няма план Б за прекратяване на войната в Сирия освен мирните преговори

Специалният пратеник на ООН Стафан де Мистура е категорично против всякакви идеи за разделяне на страната

12:22 | 13.03.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
ООН: Няма план Б за прекратяване на войната в Сирия освен мирните преговори

Няма никакъв план Б за прекратяване на войната в Сирия освен мирните преговори в Женева, заяви в интервю за телевизия "Ал Джазира" специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от ТАСС.

Съдейки по това, което виждаме днес, план Б представлява само удължаване на ужасния конфликт. А знаете ли кой ще е жертвата на това? Сирийският народ, каза емисарят. 

Шансовете за успех на преговорите са по-големи от всякога, каза Де Мистура. Първо - имаме импулс, както от хуманитарна гледна точка, така и от гледна точка на пониженото равнище на бойните действия.

И в двете направления положените усилия са недостатъчно, но има движение в правилната посока, отбеляза той.
Освен това мирният процес се подкрепя единодушно от Съвета за сигурност на ООН, което не беше налице при предшествениците ми, подчерта дипломатът.

И трето - разполагаме с т. нар. контактни групи, Виенската група от 18 страни - от Саудитска Арабия до Иран, от Катар до Турция, от САЩ до Русия, чиито представители седят в една стая и обсъждат намирането на политическо, а не на военно решение за Сирия. Това са потенциално добри новини, изтъкна Де Мистура, предаде БТА.

В интервюто специалният пратеник на ООН не изключи възможността на преговорите да бъде повдигнат въпросът за федерализация на Сирия. Наред с това той се обяви категорично против всякакви идеи за разделяне на страната.

Де Мистура подчерта, че е много важно да се запази целостта на Сирия, част от която контролират правителствените сили, друга част - силите на въоръжената опозиция, трета - кюрдските формирования, а четвърта - екстремистите от редица терористични организации, включително "Ислямска държава" и Фронтът "Ан Нусра".

Ще се намери начин сирийските кюрди да бъдат включени в преговорите в Женева. Сирийските кюрди са сирийци и поради това те трябва да бъдат част от дискусиите за бъдещето на Сирия точно както християните, сунитите, алауитите и шиитите, всички трябва да са представени там, добави Де Мистура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 6
contra2
преди 8 години
Многообещаващо е, че и представителят на ООН де Мистура е на същото мнение като Русия, че Сирия не бива да се разделя! Да не говорим, че на Запад вече си признават, че те са виновни, че не са приели още 2012 руското предложение да помогнат да убедят Асад да подаде оставка. Ако тогава Западът не се беше правел на важен, а бяха подходили конструктивно, войната отдавна да е приключила. Но не - щом е руско, значи ще бойкотират гадините! И сега вече турците си разиграват коня, а това е наистина отвратително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 10
DutyFree
преди 8 години
Русия е подарила Крим на УкрайнаОправдание за анексирането на Крим през март 2014.Русия има валутен резервИма резерв, но няма икономика. Този резерв е за олигарсите. Рубладжиите не знаят обаче.Русия има златен резервВ условията на икономическа нестабилност, руската пропаганда търси опорни точки за замазване на очите. С хваленето на златния резерв (който действително не е малък) те промиват мозъка на обикновения руснак. Има резерв, но той си е за олигарсите, а икономиката им друго освен петрол и газ не произвежда.САЩ има само дълговеТози мит е сред най-популярните анти-западни митове. Апотеоз на неразбирането на това как работи икономиката в нормалния свят. Русия няма толкова дългове, но няма и развита икономика, която би плащала големи дългове. Олигархия и контрол на държавата върху всичко не значи икономика.САЩ създаде Ал КайдаСъщото значение, като "САЩ създаде Ислямска Държава".САЩ създаде Ислямска ДържаваПоредното нещо за което трябва да обвинят враговете си в своята пропагандна война. Излишно е да се търси логика и доказателства в подобни руслямистки конспиративни теории.СедерастВъв батакаджийският (разбирай този на ПП "Атака") фолклор това е полудемонично същество -член или симпатизант на СДС и настоящите наследници на някогашното СДС (СДС, ДСБ, Реформаторски блок). Като бивш "***" Долен Сидеров има преки впечатления от бита на тези антикомунистически индивиди и ги громи по всички фронтове.Слабият доларНесъстоятелно и неподкрепено от икономическите показатели твърдение. Рубладжиите нямат никакво понятие от икономика и обичат да повтарят тази мантра, за да печелят привърженици на "силната руска икономика".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
DutyFree
преди 8 години
http://rechnik.chitanka.info/w/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BBахахахахахРечник на Рубладжиятаhttp://petatakolona.com/rechnik/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 10
DutyFree
преди 8 години
ЩЕВЧОВИЧ, А ПАК ДА КРАДЕТЕ МЕЧТАЕТЕ, И НИКОИ НИЩО ДА НЕ ВИ КАЗВА,ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА ИМАМ ОБРАЗОВАНИЕ ЛИ???ХАХАХАХА АМА СТЕ ДЕТСКИ НАИВНИ!!!ТИ ЗА РУФИЛИСТИЧНИЯ РЕЧНИК ДА СИ ЧУВАЛ С ОБРАЗОВАНИЕТО СИ???ХАХАХАХ ЕААоще едно СУ на земята. хахах http://sprotyv.info/ru/news/kiev/siriyskie-povstancy-sbili-bombardirovshchik-pohozhiy-na-rossiyskiy-su-34-video-skrin?_utl_t=fbhttps://***.youtube.com/watch?v=5VfujNjYqp0&feature=shareчугу.ни смешни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 9
aldy
преди 8 години
Ако ти бях шеф, щях да те "вържа на пръсти" за некадърна работа. Имаш ли третокласно образование?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
DutyFree
преди 8 години
Ей ***, какво правиш в форума. НЕ ТИ ЗАГРЯ ПРАЗНАТА ЧЕРВЕНА ГЛАВА, ЧЕ ТОВА СА САМО ТОТАЛИТАРНИ РЕЖИМИ С МНОГО СИВА ИКОНОМИКА И ТЕРОРИСТИ В ТЯХ??? ТА ВИЕ СТЕ НАПЪЛНО БОЛНИ ЧЕРВЕНИ ***.ЦИ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 8 години
викаш не да като нашите и руските комунисти които избиха дваж пъти повече от собственото си население, а тия гадове требят чужди .... цъ, цъ.... че и нeгрите бият... абе кой те изкопа и теб с малoумните ти опорни точки, които даже не сте ги променили от 70-те ... едно и също говорите като преди 30 години и пак нема да стане истина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 9
aldy
преди 8 години
Я виж какво правят твоите приятелчета - където се мярнат и започват граждански войни и разрушения. Причината ВСЕ СА ДИКТАТОРИ. От ВСВ до сега, за 70 години американските "демократи" запалиха 75 регионални конфликти, въоръжени преврати с милиони жертви и разрушения. Ще спомена само някои от тях - Виетнам, Ирак, Либия, Афганистан, Украйна, Сирия. Цветущата до преди 5 години "диктаторска" държава Сирия (светска при това) с помощта на външни сили беше превърната в руини. Твоите приятелчета си присвояват правото да определят как да живеят хората по света. Защо НИЩО НЕ ПРЕДПРИЕМАТ спрямо Саудитска Арабия, където диктатурата е абсолютна и кървава? Нито дума за СА. В другата тема ми пишеш диветини, че РФ е създала ДАЕШ. Аре у лево с тия плоски лъготения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
khao
преди 8 години
абе в 21 век вече е недопустимо да има държави управлявани от диктатори ... та ако искат да има смисъл от ООН, нека да се работи в тази посока, а не само да го местят и да ми разправят врели некипели....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
Първо и последно : "Yankee go home !!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още