IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларен парк в Мароко ще генерира електричество за милион домакинства

Когато проектът бъде изцяло завършен, той ще генерира 580 мегавата електричество

17:48 | 23.11.15 г. 2
<p>
	Соларният парк близо до град Айн Бни Матар в Мароко. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Соларният парк близо до град Айн Бни Матар в Мароко. Снимка: Архив Ройтерс

Огромен соларен парк трябва да заработи следващия месец в Мароко и да осигурява електричество за милиони хора, съобщи BBC. Соларно-термалният парк близо до град Уарзазате ще използва топлината от слънцето за топене на пясък, чиято топлина пък ще се използва за захранване на парна турбина през нощта.

През първата фаза паркът ще генерира електричество за 3 часа и през нощта, като при финалната фаза планът е в продължение на 20 часа на ден да се произвежда ток.

Когато проектът бъде изцяло завършен, той ще e с мощност от 580 мегавата, което ще е достатъчно, за да захранва 1 милион домакинства с ток. През декември ще заработи един от четирите компонента - Noor 1 с капацитет 160 мегавата.

Проектът е част от обещанието на властите в Мароко 42% от тока в страна до 2020 година да бъде генериран от възобновяеми енергийни източници.

Когато бъде завършен, паркът ще бъде един от най-големите в света, като панелите ще покриват площ колкото столицата Рабат. Проектът се изгражда от саудитската компания ACWA Power. “Има 35 футболни игрища с огромни панели, насочени към небето, които се движат, така че могат да следят слънцето през целия ден”, казва Пади Падманатан от ACWA Power.

На юг от комплекса е пустинята, а на север – Атласките планини.

Проектът е част от намеренията на крал Мохамед за разработване на възобновяемите енергийни източници. BBC посочва, че монархията зависи от вносни изкопаеми горива за над 90% от електроенергията си, но властите започват да се възползват от капацитета на ветровете от Атлантическия океан, на слънцето в пустинята и на планински водноелектрически централи.

В момента Мароко внася ток от Испания, но инженерите от ACWA Power смятат, че това няма да продължи дълго. „Ако Мароко може да генерира ток за 7-8 цента за киловат е много възможно да има излишък от хиляди мегавата“, казва Падманатан. „Очевидно е, че страната трябва да може да изнася ток за Европа и ще го направи“, допълва той.

По-рано неизползваната територия на пустинята Сахара в Мароко днес е подходяща за слънчева енергия. Соларно-термалните технологии работят само в горещи и слънчеви държави, посочва BBC. Цените на фотоволтаичните панели падат, но Международната агенция по енергетиката (МАЕ) прогнозира, че те ще изиграят ключова роля в енергийната революция. МАЕ очаква слънчевата енергия да е основен източник на електричество до 2050 г.

Според Тиери Льоперк, главен изпълнителен директор на парижката компанията Solaire Direct, големите соларни паркове вече може да се изграждат без субсидии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Се сетят че пустинята може да се ползва за нещо полезно. Сега си представете колко огромна територия е сахара . Ако дори малка част от нея се покрие с такива панели дали не може да се решат енергийните проблеми на цяла африка и европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още