IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Ще има плавен ръст на цената на петрола в рамките на 2 години

Ако България влезе в еврозоната, това ще наруши финансовата ѝ дисциплина, прогнозира професорът в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

22:00 | 19.10.15 г. 2
Стив Ханке: Ще има плавен ръст на цената на петрола в рамките на 2 години

Ще има плавен ръст на цената на петрола до 80 долара за барел в рамките на две години, заяви професорът по приложна икономика в университета "Джон Хопкинс" Стив Ханке в първото предаване "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Еврозоната

По думите му, ако България влезе в еврозоната, това ще бъде бедствие. Икономистът, предвидил редица хиперинфлации в много страни по света, включително в България, каза още, че при едно евентуално включване на България в клуба на страните, използващи общата валута, тя "ще изгуби финансовата си дисциплина".

"Политиците ще сложат ръка на парите", каза Ханке. "Имам предвид, че фискалният ви дефицит и дългът ще се увеличат, общата политическата дисциплина ще стане по-слаба и политиците ще имат по-голяма свобода да харчат и да правят глупави неща. Всъщност вие ще увеличите вероятността България да стане следващата Гърция".

Бежанската криза

Проф. Ханке оцени бежанската криза в Европа като сериозен проблем за икономиката на общността. Според него опасността идва от "политическата класа, която в Европа е некомпетентна, корумпирана и на нея не може да се разчита".

"Ако погледнете в цялата бъркотия с мигрантите, която бе създадена от политиците, и ако смятате, че политиците ще успеят да я разрешат, вероятно вярвате и във Феята на зъбките. Това е катастрофа, която само чака да се случи", допълни още проф. Ханке.

Сирия и Русия

По думите му руската намеса в Сирия би могла да ограничи проблема, но самите европейци трябва "да стоят настрана".

"Това, което европейците трябва да правят, е да се молят руската интервенция в Сирия да сложи някаква рамка на проблема". 

Bloomberg TV Bulgaria може да гледате и чрез стрийминга тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
За еврозоната съм съгласен над 51% но за петрола ще скоро защото Суадитска Арабия има 20% бюджетен дефицит тоест искаха да фалират Русия но се получи друго Нещата са прости - САЩ внасят около 40% от петрола който консумират а ЕС около 80% тоест печелят от ниската цена но това е лошо от гледна точка на трансформацията на света за функциониране без петрол защото - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Обяснил съм какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
С всичко съм съгласен, без първата част, тъй като за момента петрола е на нивото от Януари, а зимата зор да се качи, а и падат санкциите срещу Иран и те ще искат своя дял от пазара. Не го виждам да се качи с близо 40% за две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още