IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от Близкия изток представиха искания към Катар, за да прекратят спора

Списъкът с 13 точки, който трябва да бъде изпълнен до 10 дни, включва закриването на телевизионния канал Al Jazeera

10:54 | 23.06.17 г.
<p>
	Доха. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Доха. Снимка: pixabay.com

Арабските страни, които прекъснаха отношенията си с Катар, са дали на страната от Персийския залив 10 дни, за да изпълни серия от искания, включително закриването на телевизионния канал Al Jazeera, съобщава Financial Times.

Списъкът с 13 точки настоява още Катар да ограничи отношенията си с Иран, веднага да затвори турска военна база и да спре военното си сътрудничество с Анкара.

„Закрийте каналите на Al Jazeera и свързаните с тях канали“, казва едната точка от документа на арабски, озаглавен „Общи изисквания към Катар“.

Исканията, сред които и такова за изплащане на репарации от Катар на четирите страни, инициирали бойкота (Саудитска Арабия, Бахрейн, Египет и ОАЕ), като компенсация за политиките ѝ, е малко вероятно да бъдат изпълнени, затруднявайки американските усилия за прекратяване на спора.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън отмени пътуване до Канкун тази седмица, за да се опита да сложи край на спора между няколкото съюзника на САЩ. Раздразнен от бавния напредък, той призова страните да предоставят списъка на Катар, където се намира голяма американска военновъздушна база.

Списъкът „трябва да е разумен и приложим“, заяви говорителят на държавния департамент Хедър Норт по-рано в четвъртък, без да пояснява дали министерството е видяло копие на исканията. „Ако ще искате от Катар да направи нещо, и да направи нещо различно, то трябва да е нещо, което наистина могат да направят“.

В списъка, предаден от Кувейт, който е медиатор в спора, пише още, че Катар трябва публично да прекрати отношенията си с ислямистки групи, включително "Мюсюлмански братя", да спре финансирането на тероризма и да предаде терористи в съответствие с исканията на четирите страни, инициирали бойкота.

„Тези искания трябва да бъдат изпълнени до 10 дни от датата на предоставянето им или ще бъдат сметнати за невалидни“, пише в документа. В него се казва още, че изпълнението ще бъде внимателно следено – веднъж месечно през първата година, на всеки три месеца през втората година и веднъж годишно през следващите 10 години.

Саудитска Арабия и ОАЕ, заедно с Бахрейн и Египет, прекъснаха отношенията си с Катар на 5 юни, заявявайки, че Катар финансира тероризма в региона.

Катар неведнъж е казвал, че е готов да преговоря по отстъпките, ако получи списък с жалби, но само ако те бъдат придружени с доказателства и не рискуват независимостта на Катар.

Страната признава, че може да направи повече, за да прекъсне финансовите потоци към тероризма, но отрича близките си отношения с Иран – Катар вече бил привикал обратно посланика си от страна, още преди кризата.

Емирството обаче иска от страните и няколко свои съюзника, последвали действията им, да вдигнат блокадата, която спира доставките на храни и медицински продукти, след като няколко съседи и търговски партньори блокираха морските и въздушните маршрути към Катар.

Непосредствен отговор от страните, стоящи зад списъка, или от Катар за момента няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още