IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световният туризъм през 2015 г. с ръст от 4,4% до рекордните 1,18 млрд. души

Единственото място, където се отбелязва спад, е Северна Африка

21:40 | 18.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Невероятните 1,18 млрд. туристи са пътували в света през 2015 г., което чупи всички рекорди досега. Това сочи прес съобщение, публикувано в понеделник, от Световна организация по туризъм към ООН, цитирано от Deutsche Welle.

Явно глобалният тероризъм не е успял да попречи на пътешествията по света, като броят на международните туристи е нараснал с 4,4% спрямо предишната година.

Това означава, че 2015 г. е шестата поредна година с ръст на туризма от икономическата криза през 2008-2009 г., твърди базираната в Мадрид организация.

Туризмът отчита ръст почти навсякъде, като в Европа и Северна Америка той е от 5%. Единственото място, където се отбелязва спад, е Северна Африка, където преди популярните курорти в Тунис и Египет понасят удари заради терористични атаки на ИДИЛ.

Посетителите в региона са намелели с цели 8% след атаката срещу музея Бардо в Тунис и срещу тунизийския курорт Сус, трагедии, които оставиха след себе си 59 жертви. Това е тежък удар върху регион, който разчита силно на средства от туризма, за да подкрепя местната си икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още