IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за сигурност номинира очаквано Гутериш за генерален секретар на ООН

Очаква се Общото събрание, в което влизат 193 страни, да гласуват номинацията му следващата седмица

18:48 | 06.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съветът за сигурност (СС) на Организацията на обединените нации (ООН) единодушно номинира бившия португалски премиер Антониу Гутериш за следващия генерален секретар на организацията, предаде Ройтерс.

Решението е напълно очаквано, след като в сряда постоянните представители на страните членки на СС обявиха, че са се обединили около фигурата на Гутериш за това кой да е следващото лице на организацията.

Очаква се Общото събрание, в което влизат 193 страни, да гласуват номинацията му следващата седмица. Мандатът на Гутериш ще започне на 1 януари 2017 г. 67-годишният португалец и бивш Върховен секретар на ООН за бежанците ще замести Бан Ки Мун, който изкара два мандата начело на организацията. 



По-рано в четвъртък сегашният лидер Бан Ки Мун одобри избора на негов наследник. ""Познавам много добре г-н Гутериш и смятам, че той е отличен избор", каза Бан в Рим, където се срещна с италианския президент Серджо Матарела.

Вчера Гутериш бе подкрепен от 13 държави членки на СС, а други две се въздържаха. Смята се, че една от тези две държави е Русия.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още