IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Сърбия се провеждат президентски избори

Фаворит е лидерът на управляващата Сръбска прогресивна партия и премиер Александър Вучич

09:46 | 02.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Сърбия днес започнаха президентските избори. Фаворит в президентската надпревара е лидерът на управляващата Сръбска прогресивна партия и премиер Александър Вучич, предават ТАСС и БТА.

Повечето наблюдатели не се съмняват в неговата победа. Споровете са само за това дали Вучич ще успее да спечели над 50% от гласовете още на първия тур или ще се наложи провеждането на балотаж.

На изборите участват 11 кандидати с различна политическа ориентация. 

Последно проучване на общественото мнение на социологическата агенция "Ипсос" Вучич води с 54,3 на сто от гласовете, следван от проевропейския кандидат Саша Янкович с 12,8 процента, трети с 9,5 процента подкрепа е пародийният кандидат Лука Максимович, по-известен с псевдонима Любиша Прелетачевич Бели. На четвърто място е бившият външен министър Вук Йеремич с 6,8 на сто.

Подкрепата за останалите осем кандидати е до 5,5 процента. Сред тях е някогашният ментор на Вучич, лидерът на крайнонационалистическата Сръбска радикална партия Воислав Шешел.

Според сръбската конституция президентът се избира за срок от 5 години и няма право да заема този пост повече от два пъти.

В Сърбия са регистрирани 6,8 милиона граждани с право на глас. 58,3 на сто от гражданите са заявили намерението си да гласуват. 

Ако днес нито един от кандидатите не получи 50 процента плюс един глас, на 16 април - Великден, трябва да има втори тур. Във втория кръг на изборите участват двамата кандидати с най-голям брой гласове и побеждава този, за когото са гласували повече избиратели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още