IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Газовите връзки дават възможност за развитие на бизнеса

Официално в експлоатация вече е интерконекторът с Румъния, забавен повече от три години

15:27 | 11.11.16 г. 4
<p>
	Офциалните гости дават старт на работата на газовата връзка между България и Румъния. Снимка: <em>Министерски съвет</em></p>

Офциалните гости дават старт на работата на газовата връзка между България и Румъния. Снимка: Министерски съвет

Газовите връзки на България – изградени и в процес на изграждане, дават възможност не само за диверсификация на доставките, но и за развитието на бизнеса и на пазара. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията по пускането в експлоатация на новия интерконектор с Румъния.

Изявлението на премиера беше разпространено от правителствената пресслужба.

От него става ясно, че до броени дни планираната връзка между Сърбия и България ще получи европейско финансиране. Потвърждение за това са дали председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Клаус-Дитер Борхард от Главна дирекция „Енергетика“ в ЕК.

Газовият интерконектор с Румъния е вече изцяло изграден. Проектът е финализиран след повече от три години забавяне и свързва газопреносните мрежи на България и Румъния при точките Русе и Гюргево. Освен тази връзка двете мрежи са свързани и в точките Кардам и Негру вода – по този газопровод България получава доставките на газ от „Газпром“.

Дължината на новата връзка е 25 километра, от които 15,4 километра са на българска територия. Участъкът под р. Дунав е 2,1 километра. Именно технически проблем с тръбата под реката стана причина за забавянето на реализацията на проекта.

По време на церемонията по откриването на новото съоръжение премиерът припомни, че само преди няколко години е имало трима посредника между руската и българската страна при търговията с газ. Това е оскъпявало доставките с близо 300 млн. долара годишно. Тогава газът за България беше най-скъп в целия Европейски съюз (ЕС), каза Борисов.

„Днес ние имаме най-ниската цена за газ, който се внася“, уточни още той.

Междусистемната връзка е важен фактор за гарантиране на енергийната сигурност и енергийната независимост на България и на Югоизточна Европа, посочи от своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Ивенов.

„Пускането в експлоатация на новия интерконектор е много силен знак за успешна диверсификация на доставките на природен газ за България, както и на доставки от България към Източна и Централна Европа“, посочи той, цитиран от пресцентъра на институцията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
karadjata
преди 7 години
Днес ние имаме най-ниската цена за газ, който се внася, уточни още той.Аз това го не вярвам, особено щом го е казал Бойко Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
osoitza
преди 7 години
Ако излезне нещо с газа около Кипър може и да се покаже файдата. Пък и вероятно изграждането на компресорна станция е и по бързо и по евтино от самата тръба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
пасъм
преди 7 години
А най-странното е, че връзката е еднопосочна - от нас към Румъния. Там е 25 бара, тук 54 , а нямат компресорна станция. Никаква файда за нас все още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
LuckyYou
преди 7 години
Абе престанете да отразявате всяка стъпка на токвоча бе! Не разбирате ли че само ни дразните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още