IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния ще си доставят взаимно енергия в случай на аварии

Аварийната помощ трябва да бъде осигурена до един час от поискването ѝ в случай на приемане на заявката от страната доставчик

15:58 | 03.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Българският Електроенергиен системен оператор (ЕСО) и румънската „Транселектрика“ са подписали днес по време на четвъртото заседание на съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Румъния договор за оказване на взаимна аварийна доставка на енергия, съобщават от Министерството на енергетиката.

Документът е подписан от изпълнителните директори на двете преносни дружества в присъствието на българския енергиен министър Теменужка Петкова и румънския ѝ колега Тома-Флорин Петку.

С договора енергийните министри на България и Румъния потвърждават готовността на страните да обединят енергийните си борси и да гарантират енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа.

Подписаният договор гарантира обезпечаването на енергийните системи на двете страни в случай на аварии, които застрашават тяхната сигурност. Аварийната помощ ще се предоставя от реалновременните резерви, като това няма да оказва негативно влияние на енергийните им системи.

В договора се посочва, че аварийната помощ трябва да бъде осигурена до един час от поискването й в случай на приемане на заявката от страната доставчик.

Договорът влиза в сила от деня на неговото подписване и е валиден до 31 декември 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още