IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ Разпределение ще инвестира 130 млн. лв. в мрежата в Западна България

Дружеството отчита повишен интерес относно размера на сметките, без да има ръст на жалбите на този етап

16:16 | 08.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2016 г. ЧЕЗ Разпределние е инвестирало 90 млн. лева в развитието на електроразпределителната мрежа в Западна България. През 2017 г. плановете са за ръст на инвестициите до 130 млн. лева и се предвижда допълнителна автоматизация на мрежата. Това съобщи главният оперативен директор на дружеството Виктор Станчев по време на брифинг.

Плановете са амбициозни - от идването си в България досега чешкото дружество е инвестирало 950 млн. лева в мрежата в района, който обслужва.

Състоянието й е стабилно и мрежата е издържала теста в последния месец на 2016 година и първия на 2017 година, поясни Станчев. На 10 януари е отчетен рекорден товар от 2 660 мегавата. Това е най-високото натоварване за последните 20 години.

От дружеството са категорични, че нямат вина за възникналите аварийни ситуации с мрежата на Топлофикация -София. Проверката на системата показва, че не е имало токов удар, каквито са обясненията на дружеството за причина за голямата авария, ограничила топлоподаването в големи райони на столицата. Топлофикационното дружество не е уведомило ЧЕЗ за проблеми. 

Ситуацията в София ще бъде обсъдена по време на среща между двете дружества, на която от ЧЕЗ ще потърсят и информация кои райони са засегнати, за да може дружеството да съобрази прекъсванията на захранването за планови ремонти. Във връзка с очакваното застудяване от дружеството са категорични, че мрежата е оразмерена за по-големи натоварвания, но не изключват и временни проблеми в отделни райони. В тази връзка е увеличена готовността на аварийните екипи.

От ЧЕЗ отказаха да изчислят средното изменение на сметките за януари с мотива, че те могат да изкривят представите на обществото. "Всяка една сметка е различна и индивидуална", каза енергийният омбудсман на дружеството Радослав Димитров. От дружеството обаче показаха 9 произволно избрани сметки в различни райони от Западна България. Сред тях са домакинства в топлофицирани и нетоплофицирани райони.

При два от случаите в топлофицирани райони сметките са по-ниски спрямо януари 2016 година, а при другите две има ръст от 11%. При нетоплофицираните райони сметките са по-високи и увеличението се движи в диапазона от 23% до 98%. Стойността е между 120 лева и малко над 500 лева. 

Сметката зависи от начина на отопление, атмосферните условия и енергийната ефективност на уредите, допълни Димчо Станев от ЧЕЗ Разпределение.

Среднодневната температура през януари 2017 г. е била -5 градуса по Целзий, докато през януари 2016 година е била 0 градуса, припомниха още от дружеството.

В ЧЕЗ отчитат повишен интерес относно размера на сметките, без да има ръст на жалбите на този етап. Първите сметки, в които е обхванат целия период на застудяване, ще бъдат изпратени след броени дни.

Радослав Димитров разясни още, че не се спира захранването и не се налага плащането при подадени жалби, ако клиентите смятат, че сметките са надписани. "Не се извършват никакви действия, докато не се извърши проверка и не се отговори на жалбата", каза той.

От дружеството посочиха, че имат индивидуални планове за разсрочено плащане при клиенти, изпитващи финансови затруднения. Безлихвеното плащане при забава за битовите потребители е 20 дни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още