IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър свиква среща на големи фирми заради стачната им готовност

Индустриалните предприятия не са съгласни с предлагания от "Булгартрансгаз" начин за определяне на тарифите за пренос и достъп до газопреносната мрежа

17:24 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова свиква в сряда спешна среща с представители на големите индустриални предприятия заради обявената готовност за стачни действия от тяхна страна, предаде БНР.

Бизнесът не е съгласен с предлагания от "Булгартрансгаз" начин за определяне на тарифите за пренос и  достъп до газопреносната мрежа и прогнозира, че това ще доведе до ценови шок на пазара.

Тази опасност, както и възможността за въвеждане на шестмесечен тестови период ще обсъждат в сряда представители на "Булгартрансгаз", на "Булгаргаз", на Комисията за енергийно и водно регулиране и бизнесът.

Енергийният министър напомни, че въвеждането на новите тарифи е ангажимент на България и е в съответствие с европейските изисквания.

“Ако тези нови тарифи не бъдат въведени от първи октомври, то това би било проблем и, евентуално, възможност за започване на наказателна процедура срещу България, което ние не бива да допуснем. Така или иначе, ние сме длъжни да направим много подробен анализ, за да видим дали има основание в съмненията, които излага българската  индустрия, защото за нас е изключително важно българският бизнес да бъде конкурентоспособен и да няма такива сътресения, за каквито алармира”, посочи Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още