IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждански организации атакуваха решението на КЕВР за по-висока цена на газа

Според жалбата има редица слабости в действията на регулатора и той не е изпълнил своята функция и задължения към обществото

15:49 | 10.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гражданските сдружения „Федерация на потребителите в България“ и „Гражданско движение ДНЕС“ подадоха жалба срещу решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишение на цената на природния газ от 1 април.

Жалбата беше разпространена от пресофиса на омбудсмана Мая Манолова. Според текста решението на регулатора е незаконосъобразно, тъй като има нарушение на административно-производствените правила при издаването на решението, както и противоречи на материално-правните разпоредби и е в несъответствие с целите на закона.

„Изпълнението на решението ще причини значителни или трудно поправими вреди“, пишат двете организации в своята жалба до Върховния административен съд (ВАС).

В това е и едно от нарушенията на КЕВР – несъобразяване с изискването административните органи да се въздържат от актове и действия, които могат да причинят вреди, явно несъизмерими с преследваната цел. Това е предвидено в чл. 6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Според двете организации регулаторът не е преценил и всички факти и доводи при решението си да повиши цената на природния газ, липсва прозрачност при процедурата, а на заинтересовани страни не е дадено правото да участват в обсъждане на цената на суровината, посочват още от двете организации.

КЕВР утвърди новата цена на природния газ от 1 април след закрито заседание на 31 март. Преди това обаче, на 28 март, в регулатора имаше открито заседание, в което заинтересованите страни изказаха своето становище.

Процедурата за взимане на решението беше ускорена и по тази причина няма предвидено и обществено обсъждане. Двете организации обаче обжалват в своето искане до ВАС тази съкратена процедура.

По време на откритото заседание на КЕВР представителят на „Гражданско сдружение ДНЕС“ призова регулатора да задържи решението си за цената на газа, докато приключат преговорите между „Газпром“ и Европейската комисия във връзка с  водената процедура за злоупотреба с господстващо положение срещу руския газов гигант.

В жалбата е написано още, че според Закона за енергетиката КЕВР няма регулираща функция за цената на природния газ. От самия регулатор на няколко пъти обясниха, че не регулират цената на газа, а само утвърждават предложението на „Булгаргаз“, докато компанията държи монопола над газовите доставки. Единствената корекция, която могат да направят, е свързана с отчитането на надвзет приход от обществения доставчик.

Именно с този надвзет приход през 2016 година от КЕВР обясняват и задържането на цената на газа в предходните месеци.

Гражданските организации обаче не приемат този мотив и посочват в своя иск за отмяна на решението, че причините за предходните действия на регулатора не са ясни. Според тях изкуственото подтискане на цената е нарушило баланса между страните и нарушава гаранциите за защита на крайните потребители.

От организациите посочват, че от сайта на КЕВР не става ясно кога е публикувано решението, взето след закрито заседание на регулатора на 31 март. Липсва и мотив за взимането на това решение. От Комисията публикуваха на сайта си съобщение за взетото решение веднага след заседанието, но действително от списъка с решенията нито един от записите няма посочена дата на публикуване.

Двете граждански организации, които атакуваха решението на КЕВР пред Върховния административен съд (ВАС), са на мнение, че с действията си за цената на природния газ от регулатора не са изпълнили своята функция и задължения към обществото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още