IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР одобри поскъпване на газа с 4,65% от януари

"Булгаргаз" настояваше за увеличение на цената от 13,53 на сто

11:33 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на природния газ за крайните потребители на "Булгаргаз" ще се повишава с 4,65 на сто от 1 януари при  поискани от "Булгаргаз" 13,53 на сто, съобщи пред журналисти Иван Иванов, председател на КЕВР, цитиран от БТА. Решението е взето по време на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), провело се по-рано днес. 
 

Така цената вече става 280,21 лева на 1000 кубични метра без акциз и ДДС.

Цените на топлинната енергия и на електоренергията няма да бъдат повишавани, подчерта Иван Иванов.
 

Припомняме, че от 1 януари 2017 година в цената, утвърждавана от енергийния регулатор, вече не се включва таксата за пренос на суровината. Причината е готвената промяна в наредбите за ценообразуването. Таксата е в размер на 19,73 лева за 1000 куб. метра и се събира от оператора на газопреносната мрежа - "Булгартрансгаз", като парите ще предоставя "Булгаргаз". Според "Булгаргаз" новата цена ще донесе загуби от над 35 млн. лв. на компанията. Според КЕВР компанията има 40 млн. лв. надвзет приход, а с новата цена ще бъдат компенсирани над 22 млн. лв. от тях.
 

Всяко тримесечие енергийният регулатор определя цените на природния газ по предложение на "Булгаргаз". При изготвянето на ценовото предложение газовата компания в качеството си на обществен доставчик взима предвид разходите, направени за доставката на суровината, доставната цена на газа, курса на долара спрямо лева и т.н.

КЕВР преценява имат ли основание тези искания и кои от направените разходи на "Булгаргаз", свързани с доставките, да признае и компенсира.

В началото на месеца"Булгаргаз" поиска увеличение на цената на природния газ с 13,53% до 302,99 лева за 1000 куб. метра за първото тримесечие на 2017 година. Основание за толкова рязко поскъпване е очакваната по-висока доставна цена от "Газпром Експорт" (с почти 14%) през следващите три месеца, както и по-високата стойност на щатския долар. От компанията се аргументираха и със случващото се на петролните пазари в последните месеци. Петролът е алтернатива на газа и участва в ценообразуването на суровината на световните пазари.

В КЕВР обаче не се съобразиха с това искане. По време на откритото заседание, провело се по-рано през седмицата, от регулатора признаха, че газовата компания има основание да иска по-високата цена на суровината. В същото време обаче, благодарение на регулаторните решения през 2016 година, в газовата компания има надвзети приходи в размер на 40 млн. лева.

Така, с решението за цената на природния газ от 1 януари 2017 година, ще бъдат защитени потребителите, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Ако регулаторът се беше съобразил с искането на "Булгаргаз", от началото на годината трябваше да се увеличи още и цената на топлинната услуги, както и на електроенергията, произвеждана по комбиниран способ. Според законодателството цените на парното и електроенергията могат да бъдат преразглеждани при значително изменение на ценообразуващите елементи, тоест с над 10% нагоре или надолу.

От "Булгаргаз" очакват 34 млн. лева загуби в резултат от решението на енергийния регулатор да не одобри в пълна степен искането им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още