IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР ще настоява за мерки срещу енергийна и водна уязвимост

Повишението на цената на газа от 1 април е пазарно, в съзвучие със закона и не е свързано с никакви други фактори, категорични са в регулатора

12:37 | 30.03.17 г. 6
<p>
	Иван Иванов. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За мерки за енергийна и водна уязвимост на потребителите призова председателят на Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след заседание в регулатора. Той припомни, че предишното правителство е поставило основи за въвеждане на специални тарифи за енергийно уязвими потребители, но механизмът не е довършен.

На въпрос на Investor.bg за основанието за мерки за "водна уязвимост" Иванов беше категоричен, че на много места в страната цената на водата е над т.нар "социална поносимост", която се изработва на базата на данните на Националния статистически институт за средните доходи в региона. По тези изчисления например социалната поносимост на водата в София е около 10 лева, докато с последните промени софиянци ще плащат към 2 лева за куб. метър от 1 април.

Иванов посочи, че расте тежестта на цените за услугите на енергийните и водни дружества, което е и основанието да се поиска механизъм за подкрепа на уязвимите домакинства. За целта ще бъдат нужни законодателни промени, но такива мерки ще възстановят социалната справедливост, допълни той. Мерките трябва да бъдат финансирани от бюджета.

По време на заседанието в КЕВР основната тема беше отражението на по-скъпия газ от 1 април върху цената на електроенергията. Разчетите на експертите на КЕВР сочат, че планираното поскъпване с малко над 29% на газа ще доведе до повишаването на компонента „Задължения към обществото“ в цената на тока с 1,25 лева до малко над 37 лева за мегаватчас. Така токът за бита ще поскъпне с между 0,93% и 0,97%, но за бизнеса увеличението ще е с 3,5%.

Представителите на електроснабдителните и електроразпределителните дружества нямаха възражение за промяната, коментирайки, че тя вярно отразява повишените разходи за изкупуване на електроенергия. Енергийните дружества трябва да внесат до 31 март и своите предложения за промени през новия регулаторен период, който започва от 1 юли. От думите на Иванов стана ясно, че те все още изчакват и "до последно изчисляват" своите искания за промяна на цената на тока от лятото.

Членът на КЕВР Александър Йорданов защити повишаването на цената на природния газ по искане на "Булгаргаз" с мотива, че то е пазарно. По силата на договора между българската газова компания и "Газпром" цените се променят на всяко тримесечие. По тази причина и регулаторът не може да изчака решението на Европейската комисия по казуса с доминиращата позиция на руския гигант, което ще доведе до промяна в изчисленията на цената на газа за България.

"Обществени организации, организации на бизнеса на няколко пъти ни призовават да прехвърлим регулаторните си правомощия, дадени ни по закон, да не спазим основни регулаторни принципи и в крайна сметка да нарушим закона", каза Йорданов по повод коментарите, че увеличаването на газа е шоково и застрашава индустрията. Той беше категоричен, че регулаторът не се е съобразявал с други фактори, например провеждане на изборите, при своите изчисления.

Председателят на КЕВР Иван Иванов допълни, че всяка промяна в обстоятелствата ще бъде отчетена от регулатора през третото тримесечие.

От 1 април ще влезе в сила и новата цена на водата за София. На закрито заседание на 29 март комисарите в крайна сметка одобриха повишение от 18%. Иванов призна пред журналисти, че е гласувал „против“, защото смята за икономически необоснована нормата за възвръщаемост на капитала на дружеството. В договора за концесия тя е записана в размер на 17 на сто, а ръководителят на регулатора е на мнение, че тя може да бъде и по-ниска.

Останалите членове на КЕВР обаче са категорични, че с решение на комисията не може да бъде променян договор за концесия.

Иван Иванов посочи, че последните дни са били много тежки за регулатора, защото решенията им са свързани с повишаването на цените на услугите за хората. "Искам да ви уверя, че решенията, взимани от нас, са единствено и изцяло в съответствие със закона, правилата и наредбите, които са валидни към момента", категоричен беше той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
40 месеца са 3 1/4 години, което е повече от половината за цитирания период :):) ... та по скоро с тоя аргумент им оправдаваш решението :)останаха 32 където цената е била по ниска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
scott
преди 7 години
импе кво не ти е ясно?Вместо да имаме непрекъсваем мандат от 4 години и повишение с 50% по средата - имам два мандата без повишение на услугите и сружебно правителство, коет ги дига. НАЙС А? Интересно ми е само едно: суед като цените са над соцялно поносимите: дали ше има НЕПЛАЩАНЕ или БУНТОВЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Нищо чудно в дъното на поредния грабеж да стои политически анти-пи-ар - демек: "Дай да окаляме лошите руснаци, дето грабят безпомощния Български народ" - ама на мене някак не ми се вярва Газпром да ни вдига цената с 30%, при положение, че пазарната цена на "синьото гориво" е ПАДНАЛА с близо 30% за последните по-малко от три години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Извинявам се:"За последните 6 години в около 40 месеца цената на природния газ е била ПО-ВИСОКА от настоящата !!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
"ПАЗАРНО" ?!?!?!? За последните 6 години в около 40 месеца цената на природния газ е била ПО-НИСКА от настоящата !!! От 14-а година (цени над 4 долара за кубически метър) до миналата зима (цени около, а понякога и под 2 долара на кубически метър) намалихте ли ПАЗАРНАТА цена над два пъти, мерзавецо ????ЗАЩО водата поскъпва с 18%, на какво основание? Колко питейна вода се КРАДЕ - и то основно от "водно уязвимите" в незаконните хъхряшки свърталища, където водата често тече денонощно защото представителите на особеният етнос не щат дори кранче да си купят? Как може в огромно свърталище като Филиповци да има само 3 (ТРИМА) законни абонати и Софийска вода да не прави нищо за пресичане на кражбите?Докога едни ще ни грабят, а ние ще плащаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Пуки
преди 7 години
Време е цените да се определят от пазара както на бензина и нафтата. Вярно и там има отклонения но са по-малки. Така ще спестим едни храненици на държавната ясла и ще намалим подкупите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още