IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР ще опита да ограничи поскъпването на тока от 1 юли

Според енергийния регулатор електроразпределителните дружества са заявили по-големи инвестиции, отколкото реално са направили

20:17 | 30.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще сеопита да ограничи поскъпването на тока от 1 юли, коментира председателят на институцията Иван Иванов, цитирани от bTV. На 31 май членовете на регулатора ще обсъдят докладите на работната група относно ценовите заявления на енергийните компании.

Според регулатора в последните 2 години електроразпределителните дружества са заявявали по-големи инвестиции, отколкото реално са правили. Това ще бъде използвано като аргумент за потискане на цената на тока от 1 юли, поясни още Иванов.

Всички дружества по веригата от производител до доставчик са заявили поскъпване на електроенергията. За ЕРП-тата исканията са от 1% до близо 9 на сто.

Разчетите са правени при сега действащите цени на производителите. Самите те обаче също искат увеличение - АЕЦ "Козлодуй" например е заявила близо двоен ръст в цената.

„Има различия между заявените за 3-годишния регулаторен период инвестиционни разходи и реално изпълнените в този период и това по някакъв начин ще бъде отразено. Що се касае до настояванията на дружествата, ако им се удовлетворят исканията, вие сами разбирате, че би трябвало цената да нарасне значително”, посочи още Иван Иванов.

Електроразпределителните дружества ще коментират ситуацията след като се запознаят с доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране. От EVN България обаче изчислиха, че в последните 4 години са инвестирали с близо 40% повече от включеното в цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още