IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стайков: Енергийната бедност не е свързана само с либерализацията на пазара

Домакинствата също трябва да променят свои навици, за да се справят с проблема, смята икономистът

10:45 | 04.08.16 г. 3
Стайков: Енергийната бедност не е свързана само с либерализацията на пазара

Енергийната бедност не трябва да се свързва само с либерализацията на енергийния пазар – и в момента има много домакинства, които изпитват затруднения да платят своите сметки за енергия и не получават помощ. Този коментар направи икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него домакинствата също трябва да променят своето поведение, ако искаме да се справим с проблема „енергийна бедност“.

Той посочи, че цените на електроенергията у нас са „нереално ниски“, а повечето потребители не си дават сметка за цената на ресурса и без промяна в навиците няма как да се справим с енергийната бедност.

Според икономиста трябва да бъде отпускана помощ на тези домакинства, но тя трябва да е временна, тоест да е насочена към мерки, които да помогнат на хората да излязат от тази бедност.

За Стайков задължително трябва да се дефинира „енергийната бедност“, за да се прецени размерът на този проблем, къде е концентриран той и каква е причината за него. Едва тогава може да се пристъпи и към конкретни мерки за саниране или купуване на енергийно ефективни уреди.

„Ако причината са ниските доходи, тогава някаква помощ за потреблението е рационална“, каза той. 

Според Богомил Николов от „Активни потребители“ енергийната бедност у нас се обуславя от няколко фактора и на първо място това са ниските доходи на хората. Сградите у нас не са енергийно ефективни, а и цената на електроенергията също е фактор, който влияе върху енергийната бедност, убеден е той.

Според Николов националната програма за саниране на сградите може да помогне в посока намаляване на енергийната бедност, но фокусът й не е насочен правилно. В момента основен критерий за подкрепа се оказва доколко собствениците са добре организирани при подаването на документацията.

Какво каза още Богомил Николов пред Bloomberg TV Bulgaria можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
". Да се твърди, че проблемът е в енергийната неефективност на домакинствата е като да гледаш с лупа луничка на бял човек и да твърдиш, че е н+егър."Това беше много добро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Енергийната бедност и нереални ниските цени на електроенергията идват от високите изкупни цени на ВЕИ и Американските централи, от приватизираните за жълти стотинки ЕРП-та. Това е част от абсурдните политически решения на управляващите елити у нас, които срещу достойна комисионна лесно могат да направят всички ни до един енергийно бедни. Да се твърди, че проблемът е в енергийната неефективност на домакинствата е като да гледаш с лупа луничка на бял човек и да твърдиш, че е н+егър. Британският Департамент за енергетика и климатични промени[3] счита едно домакинство за енергийно бедно, ако разходите му за адекватно отопление (21oC за всекидневната и 18oC за останалите помещения) на жилището надхвърлят 10% от доходите.Ако вземем това като челен опит у нас, какъв процент ще са енергийно бедните и колко трябва да бъдат подпомогнати те. Втория въпрос за нереално ниските цени на електроенергията - при положение че евтината енергия се "изнася" а скъпата се пробутва на потребителите, как от ИПИ решиха колко е нереална цената. Изкуственото повишаване цените на тока изпомпва ресур от домакинствата и фирмите, за да обслужва ПЕЧАЛБИТЕ на олигархични ВЕИта, външни агресивни и алчни капитали, които от бананова страна като нас искат бърза и голяма печалба. И не на последно място всяко повишаване цената на тока се калкулира в цената на стоката едно, че тя става по-скъпа, но още по-лошото е че става и неконкурентна на вносната.Което е пряк удър върху икономиката на страната. Разбира се за едната комисионна или за гарантираните от държавата печалби от ВЕИ, това са чужди щети, които не вълнуват играчите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Чесмир
преди 7 години
Държавата приватизира токът, и той стана 5 пъти по скъп за нея. Държавата ползва доста ток за осветление на улиците. Доходите на български работник намаляват от 30 години насам. 140 лева през социализмът, купуваха колкото сега 600 лева, но същият работник сега взима бруто 460 лева. При Виденов една бира струваше 15 цента, а къща 1 000 долара, цигари 30 цента, сега тези цени са 10 пъти по-големи, въпреки масова заплата от 70 долара. Сега масовата заплата не е 700 долара. При костов саламът и ракията бяха 2 лева, цигарите 70 стотинки, а сега цените са 5 пъти по-големи, при заплата 170 лева масова тогава и 460 лева сега. Линията на доходите пада, от 26 години до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още