IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ повиши прогнозата си за растежа на Великобритания през 2017 г.

В същото време централните банкери гласуваха единодушно да запазят лихвените проценти без промяна

15:49 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) повиши прогнозата си за британския растеж през 2017 г. и остави основния лихвен процент за пореден път без промяна. Макар че някои от централните банкери явно са по-разтревожени за ускоряващата се инфлация, като цяло банката явно не бърза да повишава лихвените проценти, докато икономиката се адаптира към перспективата за Brexit, съобщава Ройтерс.

Сигнализирайки потенциално разделение между членовете на Комисията по парична политика, АЦБ заяви, че някои от централните банкери „са се доближили малко по-близо“ до момента, в който няма да могат да толерират ускоряването на инфлацията над целта от 2%, причинено от спада на паунда от вота за Brexit през юни.

Обявявайки последните си анализи за тримесечието по отношение на британската икономика, АЦБ обаче изпрати и по-широки сигнали, че се чувства комфортно с рекордно ниските си лихвени проценти.

От институцията заявиха, че очакват инфлацията да бъде малко по-ниска през следващите две години спрямо прогнозите си от ноември.

Според АЦБ равнището на безработицата може да спадне до 4,5% - което е по-ниско от предишната оценка от 5% и под сегашното ниво – преди тя да започне да ускорява инфлацията.

Това може да даде на банката повече време да поддържа лихвените проценти на рекордно ниските им нива.

Първоначално стойността на паунда се вдигна след новината, но бързо спадна отново, а цените на британските държавни облигации се повишиха, което предполага, че инвеститорите отлагат залозите си кога АЦБ може отново да повиши лихвените проценти.

Като цяло Комисията не изглежда готова изобщо да променя състоянието на политиката“, казва Филип Шоу, икономист в банка Investec.

Гуверньорът на АЦБ Марк Карни и централните банкери не очакваха икономиката на Великобритания да бъде толкова устойчива след решението от референдума през юни за излизане от ЕС.

Растежът на Великобритания през 2016 г. бе по-силен отколкото на останалите страни в Г7, противопоставяйки се на предупрежденията на АЦБ преди референдума за бърз удар на Brexit върху икономиката.

АЦБ каза в четвъртък, че сега очаква икономически растеж от 2% през тази година – много над предишната прогноза за 1,4%.

Оценките за растежа за 2018 и 2019 г. бяха повишени със скромните 0,1 процентни пункта за всяка година, като банката заяви, че очаква ускоряващата се инфлация до доведе до стагнация на жизнените стандарти на домакинствата към края на тази година.

Перспективите по отношение на британската икономика обаче остават изключително несигурни по политически причини, свързани с Brexit и търговията на САЩ.

Централната банка е взела единодушно решение с 9 гласа да задържи лихвените проценти на ниво от 0,25% в съответствие с очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс.

Единодушно е и решението на Комисията по парична политика да позволи последната фаза за 60 млрд. паунда на програмата за изкупуване на облигации да приключи по план по-късно през февруари. Тя не е наложила промени върху по-малката си програма за изкупуване на корпоративни облигации.

Преди решението финансовите пазари оценяваха шанса за повишаване на лихвените проценти тази година на около 50%. Повечето икономисти обаче смятат, че това сигурно няма да се случи преди средата на 2019 г., когато Великобритания вероятно ще излезе от ЕС.

Банката потвърди позицията си, че няма граница до кога ще толерира временното ускоряване на инфлацията над целта от 2%. Тя заяви, че ще поддържа лихвените проценти на рекордно ниски нива, за да намали риска да задуши инерцията на икономиката.

Някои членове на комисията обаче явно са по-разтревожени за натрупването на инфлационен натиск.

АЦБ сега очаква инфлацията да се ускори до 2,75% до средата на 2018 г., макар че според много икономисти тя ще надвиши 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още