IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България е по-ниска от средната за ЕС

Продуктивността на труда в Евросъюза нараства скромно

16:25 | 11.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Темповете на спад на безработицата в България изпреварват средните за Европейския съюз (ЕС). Това се вижда от есенния доклад за заетостта и социалното развитие в Европа на Европейската комисия (ЕК).

Същевременно темповете на ръст на заетостта у нас следват европейските тенденции, показват данните на Комисията.

Към края на второто тримесечие нивото на безработица в България е спаднало до 8% спрямо 8,6% средно за ЕС. През предходното тримесечие безработицата в България също е била 8%, а в ЕС – 8,8%.

Същевременно към края на юни заетостта у нас нараства с 1,5% спрямо предходния тримесечен период, колкото и в ЕС, като темповете на увеличение плавно се увеличават спрямо предходното тримесечие.

Единствено в Хърватия е отчетен минимален спад на заетостта през второто тримесечие на тази година, а във Финландия няма промяна.

Най-силен ръст на заетостта в ЕС към края на второто тримесечие е регистриран в Естония, Ирландия и Литва.

Основен двигател на ръста на заетостта в ЕС към края на юни е секторът на услугите. Продължава да се ускорява и ръстът на заетостта на пълно работно време. За 12-те месеца до края на юни новите работни места в ЕС на пълно работно време отчитат увеличение от 2,7 млн., докато тези на непълно са се увеличили със 750 хил.

Средното ниво на заетост в ЕС към края на юни достига 70,8% и вече е над нивата от 2008 г., преди кризата. Целта на ЕС е заетостта да достигне 75% към 2020 г.

Същевременно нивото на безработицата сред висококвалифицираните служители и работници в ЕС продължава да намалява и вече е с 1,3 процентни пункта под предкризисните равнища. Тенденцията е спадовете да продължават сред всички възрастови групи, както и да намалява дългосрочната безработица.

Продуктивността обаче нараства скромно като цяло в ЕС. Увеличават се и разходите за труд. Перспективите пред пазара на труда в ЕС са по-скоро позитивни, но резки промени не се очакват, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още