IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Тереза Мей иска Марк Карни да остане начело на АЦБ

До края на годината Карни трябва да обяви дали ще се оттегли от поста през 2018 г., какъвто е планът, или ще изкара пълен мандат до 2021 г.

11:38 | 26.10.16 г. 1
<p>
	Марк Карни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Докато въпросителните за намеренията на Марк Карни нарастват, британският премиер Тереза Мей иска управителят на централната банка да остане на поста си и полага усилия да разсее съмненията, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

По-рано този месец на конференцията на Консерваторите Мей разкритикува облекчената парична политика на регулатора. Само часове след изказването администрацията й побърза да смекчи щетите, като увери Карни, че посланието й е било недобре изразено, смятат двама източници, запознати със ситуацията. Министерството на финансите, което не е било потърсено за съвет по речта на Мей, оттогава зае по-активна роля в посланията на премиера, що се отнася до икономиката.

Докато правителството полага усилия да заздрави връзките с Марк Карни, управителят на Английската централна банка (АЦБ) вероятно обмисля дали да напусне институцията през 2018 г., какъвто е планът, или да изкара пълен мандат до 2021 г. В този смисъл усилията на властите може да са напразни, тъй като думите на Карни от вторник подсказват, че той по-скоро ще спази първоначалните планове. Запитан от депутати за бъдещето му на поста, Карни заяви, че ще има нужда от време да помисли.

„Това е изцяло лично решение. Никой не бива да си вади изводи от това решение за паричната политика“, каза Карни и допълни, че е привилегия да заема този пост. „Като всички останали имам лични аргументи, с които трябва да се съобразя. Това е роля, изискваща пълно внимание, отдаденост и имам намерение да ги давам, докато мога“, посочи той. 

Говорител на банката е отказал да коментира и е посочил, че се очаква Карни да обяви решението си в края на тази година.

Този месец се натрупаха спекулации за бъдещето на Карни. Според представители на банката той не е приел думите на Тереза Мей като атака, но в изказване от 14 октомври той заяви, че „няма да приема инструкции от политици“.

Тереза Мей подкрепя позицията на финансовия министър Филип Хамънд, че стабилното лидерство на АЦБ ще помогне да се уверят инвеститорите по време на процеса по напускането на Европейския съюз.

Хамънд публично заяви, че би приветствал оставането на Карни на поста. Часове преди изслушването на Карни в парламента във вторник Хамънд се постара да сложи край на спекулациите, че правителството критикува АЦБ, като подчерта ефективността на регулатора.

Карни беше обект на атаки от страна на ключови представители на консерваторите, които го критикуваха заради ниските лихвени проценти. Освен това предупрежденията му за последиците при Brexit бяха разтълкувани като подкрепа на лагера, който настояваше страната да остане в Евросъюза. Някои от торите дори призоваха роденият в Канада управител на централната банка да подаде оставка.

Според някои наблюдатели една от причините 51-годишният Карни да остане начело на АЦБ e липсата на алтернативна роля. Потенциално вакантно място начело на МВФ ще има през 2021 г., тъй като сегашният директор Кристин Лагард започна втория си петгодишен мандат през юли тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
При запазване на сегашната сгрешена английска парична система няма значение кой ще е начело на АЦБ, защото е със съдба на жертва и подсигуряван провал.За обществен просперитет в Англия е необходима подобрена английска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още