IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Босна и Херцеговина подаде молба за членство в ЕС

Европейските власти оценяват постиженията на страната, но предупреждават, че трябват още реформи

12:29 | 15.02.16 г. 7
Босна и Херцеговина подаде молба за членство в ЕС

Босна и Херцеговина е внесла днес официално молбата си за членство в Европейския съюз (ЕС), обяви дипломат номер 1 на блока Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.

Могерини обясни, че останалите държави членки на ЕС предстои да разгледат молбата на балканската държава.

Според нея подаването на молбата е „добра новина“ за бившата югославска държава, в която във войната през 90-те години на миналия век бяха убити над 100 хил. души.

„В момент, в който ЕС се поставя под въпрос отвсякъде, да видим, че нашите съседи искат с такова желание и енергия да се присъединят и да работят здраво за адаптирането на техните страни, общества, икономики, институции, системи към европейските стандарти ни дава огромно чувство на отговорност“, коментира тя.

В съвместно съобщение на Могерини и еврокомисарят по въпросите на разширяването на ЕС Йоханес Хан се посочва, че регионът, където само преди около 20 години са се писали едни от най-ужасните страници от историята на Европа, е направил още една крачка към единството и мира.

Могерини и Хан посочват, че постиженията на Сараево за впечатляващи, но предупреждават, че има още много работа по реформите в икономиката, социалната и съдебната система и публичната администрация.

„Функционалността на институциите на Босна и Херцеговина остава приоритет, включително и чрез ефективен и функциониращ координационен механизъм по европейските въпроси“, посочва се в становището на двамата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
soze
преди 8 години
някой да се натиска за съюз със москалии? Апоро, какво стана с евразийския?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Тебе човек трябва да те чете винаги наобратно ...или най добре въобще да не те чете, ами директно да ти тегли една май.на !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
Комунизмът си свърши добре работата на Балканите! Не само че няма религиозни фанатици, но дори и религиозни хора липсват. Национализмът и липсата на демократични традиции са с пъти по голям проблем на Балканите от колкото религията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Никой не го споменава , но Босна си е крепост на саудитския уахабизъм...та внимателно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още