IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да се забави още повече

Лондон едва ли ще активира чл. 50 от Договора за ЕС в началото на 2017 г.

10:47 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Brexit може да се забави още повече

Излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) може да се отложи и за края на 2019 г. заради хаотичния процес при стартирането на преговорите, пише британският вестник Sunday Times, цитиран от онлайн изданието euractiv.com.

Според изданието, което се позовава на анонимни източници, процесът по напускане на ЕС няма да бъде стартиран в началото на 2017 г., както се очаква.

Общо 52% от британците гласуваха страната им да напусне ЕС на 23 юни. Възгледите на политиците кога да бъде активиран чл. 50 от Договора за ЕС, който регламентира напускането на държава членка, обаче се разминават.

По принцип Договорът за ЕС определя срок от две години за излизане от съюза. Някои висши политици на Острова призовават за ускоряване на процеса.

Премиерът Тереза Мей, която по принцип поддържаше оставането на страната в ЕС, каза, че няма да задейства чл. 50 през тази година, тъй като Великобритания се нуждае от време, за да се подготви.

Според министри от правителството и експерти обаче е малко вероятно това да се случи и в началото на 2017 г. заради хаотичната ситуация в правителството, пише изданието.

“Те нямат инфраструктурата, необходима за наемането на хората, от които се нуждаят. Те дори казват, че не знаят кои са правилните въпроси, които да зададат, когато започнат преговорите”, посочва източник на изданието, запознат с подготовката на Brexit. 

Европейските лидери заеха твърда линия по въпроса за скоростта на излизане на Великобритания от ЕС. Канцлерът на Германия Ангела Меркел подчертава, че е разбираемо, че Великобритания ще се нуждае от няколко месеца за подготовка на стратегията си, но допълни, че "никой не иска дълъг период на неопределеност".

Зад кулисите на европейските столици обаче назряват опасения, че двегодишният период за Brexit е твърде кратък.

Великобритания създаде два нови правителствени отдела, които да се справят с напускането на ЕС и международната търговия заради напускането на съюза. Министерствата се оглавяват от Дейвид Дейвис и Лиъм Фокс – видни активисти в подкрепа на напускане на ЕС.

Дейвис засега е назначил по-малко от половината от необходимите му служители, за да организира Brexit. Фокс пък разполага с около една десета от необходимите му преговарящи за предоговаряне на търговските споразумения.

Изборите във Франция през май и Германия през септември също биха могли да отложат Brexit, посочва изданието. Всяко забавяне на процеса обаче е вероятно да доведе до засилване на критиките на членовете на Консервативната партия, които призовават за бързо излизане от блока.

Вече имаше и ранни признаци за напрежение между членовете на кабинета, които подкрепят напускането на ЕС. Лиам Фокс например се сблъска с външния министър Борис Джонсън заради съмнения в компетенциите на Джонсън да поеме преговорите с Брюксел.

Фокс смята, че всичко, свързано с икономическата дипломация, трябва да бъде прехвърлено на неговото министерство, показват документи “изтекли” до медиите. Правителството засега отказва да коментира евентуален конфликт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още