IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските компании искат по-лесен достъп до работната ръка на ЕС след Brexit

Бизнесът във Великобритания представи списък с желания за бъдещите отношения между страната и Европейския съюз след раздялата

15:39 | 21.12.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британските компании представиха списък с желания за бъдещите отношения между страната и Европейския съюз (ЕС) след Brexit на министър-председателя Тереза Мей, като ключовите искания за много от секторите са лесен достъп до работната ръка и пазарите на съюза, съобщава Bloomberg.

Самолетните компании искат правителството да даде приоритет на "безпроблемния транспорт“ за туристите, работниците и стоките. Творческите индустрии пък искат подробности за бъдещето на интелектуалната собственост и потоците от данни, показва проучване на Конфедерацията на британската индустрия (Confederation of British Industry), публикувано в сряда.

Конфедерацията казва, че е нужен „цялостен подход към икономиката“, който не изоставя нито една индустрия, за да може реално да се извлекат ползи от Brexit. Липсата на квалифицирана работна ръка се споменава като най-голямата заплаха за конкурентоспособността на пазара на труда. Именно затова притокът на чуждестранни работници е с висок приоритет за сектори, включително на услугите, които формират около 80% от общата заетост и производство на британската икономика.

Широкият спектър от искания може да се окажат трудни за съгласуване от Мей, чието правителство сложи ограничаването на миграцията в основата на преговорната си позиция. Поради това може да се наложи Великобритания да жертва членството си в Европейското икономическо пространство и да сключи по-малко благоприятни търговски отношения с останалите 27 страни членки на ЕС.

В отговор на доклада на Конфедерацията правителството заяви, че иска „безпрепятствено и методично излизане, което ще работи за всички сектори“, и че е „силно ангажирано“ с компаниите. Мей каза пред законодателите във вторник, че министерството, отговорно за Brexit, е разговаряло със 130 компании. За Конфедерацията отношения без ограничения са задължителни.

„От авиацията и химичната индустрия до отраслите, свързани с науките за живота и земеделието, компании с всякакъв мащаб искат да разберат колко лесно ще им бъде да търгуват в бъдеще с ЕС, който остава най-големият пазар за британските компании“, каза Каролин Феърбеърн, генерален директор на бизнес лобито. „Те искат да знаят по какви правила ще се работи и как могат да си гарантират достъп до квалифицирани служители и работна ръка, където има недостиг на такива“.

Почти половината от работодателите очакват да имат недостиг на подходящи кандидати за запълването на свободните работни места през 2017 г., сочи отделно проучване на Конфедерацията по подбора и заетостта (Recruitment and Employment Confederation), като инженерните и техническите сектори вероятно ще бъдат най-силно засегнати.

Междувременно Институтът по икономическите въпроси (Institute of Economic Affairs) – мозъчен тръст, защитаващ политиките на свободния пазар, призова правителството да не прави по-труден достъпа на компаниите до квалифицирана работна ръка. Той нарече и фокуса на Великобритания върху засилване на производството „фетишизация“, която няма да вдигне производителността.

Компаниите може да намерят известна утеха във факта, че правителството не изключва възможността да бъдат наложени преходни разпоредби за омекотяване на влиянието от Brexit. Членовете на Конфедерацията на британската индустрия сигнализират, че биха приели период от 12 месеца за адаптиране към нови търговски отношения, каза Феърбеърн по-рано този месец.

Всичко за Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
male4ko
преди 7 години
Защо само първото изречение ми излезе от коментара?! : (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
male4ko
преди 7 години
Точно щях да напиша същата поговорка и гледам Мави ме изпреварил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Ем у^я до края, ем душата в рая! Това англичаните много го могат... ако некой им го позволи... хихи... Ама щом секи марокански скакалец или афганистански гном може да си избере руса ^утка и да я има, що па инглетата да не ни нагласат на дузпата? Ситуацията сама ме подсеща за един стар виц:Заю се имал за много умен, хитър и развит и ходел вместо по пътеките, дето може да има ловци на пусия, на зиг-заг из дивата гора. Както си подскачал на зиг-заг, се нахендрил през средата на едно четалесто дърво - ни напред, ни назад. Минал Лиско, видял го и го питал що така. Заю обяснил и се примолил за помощ. Лиско обаче поставил условие - първо да се възползва от удобната поза на Заю. Естествено, че след като се възползвал, Лиско си запрашил по лисичи дела, без да извади Заю. Минал и Вълчо - същата работа, минал и Ежко - пак... Минал и Мечо. На въпроса "Що така бре, френд, кво стана...?", Заю, вече многократно онождан, уморен и отегчен, отговорил:- Абе... е^би и не питай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още