IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

British American Tobacco купува американската Reynolds за близо 50 млрд. долара

Сделката ще създаде най-голямата публична компания за производство на цигари в света

10:40 | 17.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на цигари British American Tobacco (BAT) е постигнал споразумение на стойност 49,4 млрд. долара за придобиването на американския си конкурент Reynolds American Inc., предаде Ройтерс.

По този начин ще бъде създадена най-голямата публична компания за производство на цигари в света, след като BAT повиши предишна своя оферта с над 2 млрд. долара.

British American Tobacco, която вече притежава 42% от Reynolds, ще плати по 29,44 долара в брой и 0,5260 свои акции за всяка акция на Reynolds. Това е премия от 26% спрямо цената на книжата на американската компания на 20 октомври – деня преди новините за първата оферта.

Производителят на цигарите с марките Camel и Newport отхвърли първоначалното предложение месец по-късно, въпреки че двете страни са продължили да водят преговори, твърдят източници на агенцията.

Сделката маркира завръщането на BAT на доходоносния и силно регулиран американски пазар след 12-годишно отсъствие, превръщайки го в единствения цигарен гигант с водещо присъствие в САЩ и на международните пазари.

По думите на главния изпълнителен директор на BAT Никандро Дуранте обединяването на двете компании ще доведе до „устойчив ръст на печалбата и възвръщаемост за акционерите“.

„Това ще създаде по-силен глобален цигарен бизнес с пряк достъп на нашите продукти до най-привлекателнитге пазари в света“, коментира той във вторник.

Сред марките на BAT са Dunhill, Lucky Strike, Kent и Rothmans.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още