IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания въвежда граничен контрол

Мерките ще са по-скоро символични и опит да се спрат трафикантите и нелегалните мигранти

16:25 | 30.06.15 г.
<p>
	Крайнодясната Датска народна партия настоява дори за още по-строги мерки за контрол по границите, както и за затягане на имиграцията. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Крайнодясната Датска народна партия настоява дори за още по-строги мерки за контрол по границите, както и за затягане на имиграцията. Снимка: архив, Ройтерс

Дания въвежда граничен контрол в опит да спре трафикантите и нелегалните мигранти, съобщи новият външен министър на страната Кристиан Йенсен, цитиран от Ройтерс.

Засилва се полицейското присъствие по границата с Германия, ще се изпратят и допълнителни скенери, които да гарантират сигурността, но съгласно правилата на европейския съюз (ЕС) и Шенген, които не нарушават свободното движение на хора.

В момента ЕС се бори с безпрецедентна бежанска криза заради ситуацията в Близкия rзток и Африка. Миграционните потоци тестват правилата за предоставяне на убежище и Шенгенското споразумение, коментира информационната агенция.

Антиимиграционните партии се възползваха от ситуацията и събират все по-голяма подкрепа на Стария континент.

Европейската комисия (ЕК) засега отказва да коментира плановете на Дания и чака детайли. Когато Копенхаген въведе подобни мерки през 2011 г. обаче Брюксел възрази срещу проверките, припомня агенцията.

Йенсен е коментирал мерките по време на среща с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Според датския министър Германия е реагирала „положително“.

Данското външно министерство обясни, че мерките няма да включват паспортни проверки или повсеместно спиране на превозни средства.

В коментар по телефона за агенцията Кристиан Йенсен посочи, че страната му иска „да затрудни преминаването на престъпници, но не и дейността на компаниите“. Щайнмайер пък коментира пред журналисти, че „споразумението от Шенген няма да се променя“.

Според анализаторите мерките за граничен контрол ще са по-скоро символични предвид свободния и многолентови трафик през Ютланд – единствената част от страната, която е свързана с континентална Европа.

Крайнодясната Датска народна партия настоява дори за още по-строги мерки за контрол по границите, както и за затягане на имиграцията и референдум за членството на страната в ЕС, подобен на предстоящия във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още