IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлационните процеси в еврозоната се забавят

Най-сериозно отражение върху индекса оказват цените на ресторантьорските услуги, които са се повишили с 0,11 пункта

12:51 | 17.04.15 г.
Дефлационните процеси в еврозоната се забавят

През март годишната дефлация в еврозоната се забавя – до 0,1%, спрямо 0,3% в предходния месец, съобщава Евростат. През март 2014 година обаче годишната инфлация в зоната достигаше 0,5 на сто. Месечната инфлация през март във валутния съюз на ЕС е 1,1%. 

За Европейския съюз тенденцията е подобна – годишната дефлация се забавя и достига 0,1% спрямо 0,3% през февруари. Година по-рано инфлацията беше 0,6 на сто. Евростат отчита още месечна инфлация от 0,9% през март.

Данните на европейската статистика показват, че дефлация се наблюдава в 12 държави от ЕС. Най-голяма тя е в Гърция (1,9%). България е една от страните, в които се развиват дефлационни процеси – през март изменението на потребителските цени е в рамките на -1,1%. Най-висока инфлация пък е отчетена в Австрия (0,9%), Румъния (0,8%) и Швеция (0,7%).

През март цените на потребителските продукти се повишават в 22 държави от общността, става ясно от статистиката

Евростат отчита явна тенденция към намаляване на дефлацията в България от началото на годината. Годишната инфлация през януари беше в размер на -2,4%, докато през март вече е -1,1 на сто.

През март месечната инфлация в страната е 0,3 на сто.

Като цяло най-сериозно отражение върху индекса в ЕС са оказали цените на ресторантьорските услуги, които са се повишили с 0,11 процентни пункта през март. Цените на тютюневите изделия пък се увеличават с 0,07 процентни пункта. 

В същото време обаче горивата за транспорт продължават да поевтиняват – с 0,44 пункта през март, а цените на телекомуникационните услуги са с 0,06 процентни пункта по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още