IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Der Spiegel: ЕС няма право да води преговори за "Северен поток" 2

По неофициална информация 13 държави от общността поддържат искането за преговори, но Германия е силно против

18:08 | 02.10.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Европейският съюз няма правомощия да води преговори за строителство на газопроводи, сочи становище на правния отдел на Съвета на Европейския съюз, до което има достъп германското издание Der Spiegel. 

Позицията е в резултат от искането на Европейската комисия да получи мандат от общността да води преговори с руската страна за строителството на спорния газопровод „Северен поток“ 2.

Der Spiegel посочва, че Германия и Австрия са две от държавите, които се противопоставят остро на идеята за водене на преговори за проекта. Причината е ясно заявеното нежелание на Комисията да допусне този проект на територията на ЕС.

Многократно досега комисарят по въпросите на енергетиката Мигел Ариас Канете и комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович са коментирали, че общността няма нужда от новия газопровод, а като цяло той ще повлияе негативно на плановете за енергийна диверсификация на Съюза.

В Русия и Германия, която е приемащата страна на тръбите, обаче смятат, че проектът има икономически смисъл – в него участват частни компании, а „Газпром“ непрекъснато съобщава за увеличение на доставените количества газ в направление, което би се покрило от разширяването на сега съществуващия „Северен поток“.

Според информацията на Der Spiegel правният отдел на Съвета не е намерил основание за провеждане на преговори с Русия за този газопровод. Директивите касаят основно проектите вътре в общността, но не и когато става въпрос за сътрудничество с трети страни, е позицията на юристите.

Преди лятната ваканция на европейските институции Марош Шефчович коментира, че 13 държави от ЕС са подкрепили идеята за водене на преговори относно „Северен поток“ 2. Източници на Ройтерс коментираха, че става въпрос за държави от Източна Европа, Прибалтийските страни, Италия и Скандинавието. Очакванията са до края на годината да стане ясно дали ЕК ще получи мандат за разговори с Москва по казуса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Ти, разбира се, като "супертрейдър", си убеден капиталист, но работиш на заплата и очакваш насоките в инвестиционната дейност на частни компании да се решават на партийно събрание, нали? :lol: Ти вероятно изобщо не си чувал, че единственото неотменно право на капиталиста е да гони печалба с всички позволени от закона средства! Капиталистът се отчита само пред банковата си сметка и данъчните... :lol: За съблюдаването на законите има едни други органи с други пълномощия, които не са отдели на ЕК...Разбира се, че за социалистическите капиталисти, дето дрищят тука, най-добре би било всичко в ЕС да се решава в Политбюро и ЦК на ЕК. Пленумче - спираме това, пленумче - пускаме онова... Нали? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Начи, Великобритания си има Британската общност. В нея влизат над 40 държави. Германия има само една Източна Европа. Така че това за което пишеш, колкото и да е вярно не може да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
supertrader
преди 6 години
Интереса на Русия е 400 милиона души да ползват газ а не 100 милиона ако може, но Германия е силна и като потребление и като пари и извива ръце. Не Великобритания а Германия би следвало да напусне ЕС и стоките и да се внасят в него по трудно и с големи мита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Инвесторе, бача Стоян те пита коя от думите в неговата аксиома не е вярна - "Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
supertrader
преди 6 години
Импе ти въобще не си наясно за какво става въпрос, Германия в алчността си създава усливия икономиките на другите в ЕС да пропадат. После неизбежно пак ще се скарат с Русия защото им иска много пари за енергия, защото тези цени така се определят - с боричкане и дори с войни накрая. Не Русия а Германия определя различните цени за природния газ доставят от Русия в различните държави в ЕС. Слага се висока цена за тези които е желателно да не ползват газ и ниска за Германия, защото да има за Германия много а другите да бягат в каменната ера. Тогава защо ние трябва да купуваме немски коли ? Има и японски и китайски също има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още