IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилемата с италианския дълг

ЕК трябва да реши дали да предостави на Рим повече време за намаляването на огромния дълг

11:05 | 25.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ренци е изправен пред трудни решения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ренци е изправен пред трудни решения. Снимка: Ройтерс

Италия току-що преживя третата година на рецесия в рамките на последните пет години. Безработицата продължава да расте. Но най-голямото предизвикателство за третата по големина икономика в еврозоната вероятно тепърва предстои: Брюксел настоява Рим да започне да намалява огромния си дълг.

Дали Италия ще може да реши своя проблем с държавния дълг? Именно този въпрос ще стане важен тест за сложната нова система на фискалния пакт, с които ЕС възнамерява да държи финансите на страните членки под контрол, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Новите правила обаче предполагат сериозна битка: те противопоставят страни като Германия и Холандия, които предлагат една по-твърда линия, срещу такива държави от Южна Европа, които искат по-голяма гъвкавост по бюджетните въпроси. 

Между тях е застанала Европейската комисия, която вече получава по-голяма власт да налага спазването на правилата. Сега тя трябва да вземе едно доста трудно решение – дали да продължи да настоява Италия да спазва политика в съответствие с правилата, дори и ако по този начин страната може да падне обратно в рецесия? Или да даде на Рим малко повече свобода, като рискува с това да подкопае новата система, за която между другото Брюксел се бори доста силно, с цел да не се повтори дълговата криза? 

През последните години комисията предостави на редица страни повече време, за да се съобразят с правилата на ЕС за дефицита. По този начин обаче тя си навлече критика от Германия и други северноевропейски страни.

Сега обаче комисията може наистина да се затрудни да предостави на Италия по-голяма гъвкавост. В момент, в който антиевропейските партии в много страни получават все по-голяма подкрепа, може би няма да е в неин интерес „да коленичи“ пред новия министър-председател на Италия Матео Ренци.

На дебат е подложено едно правило, което определя целите за дълговете на дадена държава. Досега комисията разглеждаше само годишния дефицит на държавите, когато ставаше дума за това дали дадена страна трябва да наложи съкращения на разходите или да увеличи данъците.

Сега държавите, чиито дългове надхвърлят приемливия праг на ЕС от 60% от годишния БВП, трябва да намаляват ежегодно с 5% разликата между текущите нива на дълга и 60%. Ако не го направят, ще бъдат изправени пред по-строг контрол или дори санкции.

Съотношението на дълга на Италия към БВП в момента възлиза на 130%, така че ще отнеме много години страната да постигне съотношение от 60% от БВП. Новото правило правителството ще трябва да прилага от 2016 г. В нормални времена това не би било проблем, казват наблюдатели. Според тях докато дефицитът е под номиналния растеж на икономиката - т.е. растеж плюс инфлация, дългът ще спада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Човека иска сигурно да вземаме кредити и ние и после да ни ги опрощават. Аз на такива им казвам обикновено да ходят по банките и да вземат колкото си искат кредити ама на техен гръб и после да си живеят добре с тях. Те и без тва са червиви с пари и всяка втора реклама е за кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Не разбирам какво общо има това. Италианците нито са богати нито са лоши. Не виждам защо българите да са горди и защо трябва да правят нещо. И да искаме, нищо не можем да направим, защото не сме част от ЕЗ и респективно на ЕК не и пука за нашето финансово състояние. Ако потънем, ще си потънем сами и ЕС ще ни се радва, не ще тръгне да ни спясява, така че бедните горди Българи с 18.5% какво правят - държат си главите над водата, щото няма кой да ги държи за разлика от италианците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Няма кой да се занимава с Италия! Сега има по-важни задачи - трябва да се помага на нашите хора в Украйна! Там момчетата останаха без глас да викат "Москали на ножи, на ножи!" а немат кинти за ***! Така не може! Италия ще почака! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 10 години
изобщо не е задължително да се придържа към еврото---изобщо не си прав. задължена е! Дори мога да кажа, че е вкарана в "Икономическия затвор" наречен евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
studioaa
преди 10 години
Големия дълг не е проблем за Италия. Тя винаги може да се върне обратно към лирата и да възроди икономиката си, изобщо не е задължително да се придържа към еврото. Изобщо не виждам никакъв смисъл от поддържане на каквито и да било икономии, дълговете не са пари взети на заем от бъдещите поколения, а средство за оправдаване печатането на още пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Ogibogi
преди 10 години
Богатите лоши италианци се срамуват с 130% , а бедните и горди българи с 18,5% какво правиме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Ogibogi
преди 10 години
Богатите лоши италианци се срамуват с 130% , а бедните и горди българи с 18,5% какво правиме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Е какво ще направи ЕК ако не им даде повече време? Ще им каже Лоши италианци, лоши, отивайте да се срамувате в ъгъла :)Те на Гърция няма какво да кажат та на Италия. Смех, ситуацията е патова и ЕК не може да реши нищо друго, освен да им даде още време и пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още