IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Долната камара на британския парламент одобри стартирането на Brexit

Сега горната камара (Камарата на лордовете) може или да приеме волята на депутатите, или да се противопостави и да забави процеса

22:31 | 13.03.17 г. 1
<p>
	Премиерът на Великобритания Тереза Мей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Камарата на общините на британския парламент гласува днес исторически законопроект, който ще позволи на правителството на Великобритания да активира член 50 от Лисабонския договор за напускането на Европейския съюз (ЕС).

Така кабинетът на Тереза Мей може да започне процедурата по излизане от Европейския съюз, съобщи Франс прес.
С това одобрение на второ четене от долната камара текстът отива за разглеждане в Камарата на лордовете (горната камара), която би трябвало да го одобри още тази вечер. Това означава, че парламентът на Острова предоставя възможност на министър-председателя Тереза Мей да започне "развода" с ЕС.

Депутатите отхвърлиха с 335 срещу 287 гласа първата поправка, внесена по-рано този месец от Камарата на лордовете, чиято цел беше да защити правата на трите милиона европейски граждани, живеещи на Острова.

Долната камара отхвърли и другата поправка, която предвиждаше британският парламент да има последната дума по окончателното споразумение, което ще бъде договорено с Брюксел. Срещу тази мярка гласуваха 331 депутати, а 286 я подкрепиха. 

Членовете на горната камара сега трябва да решат дали да приемат волята на депутатите, или да се противопоставят, като във втория случай ще забавят приемането на закона. Ако отстъпят, законопроектът ще бъде одобрен още днес, отбеляза Асошиейтед прес.  

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
Dimat
преди 7 години
Цялата работа с Брекзит-а съвсем заприлича на митът за Одисей,който на път за Итака е искал,хем да мине безпрепятствено край Острова на сирените и да чуе омайващите песни(демек,да го ликвидират,омайно),хем да се върне здрав и читав у дома!И както се казва,сега нещата са в ръцете на екипажа,като как ще я скалъпи работата!А екипажът май се състои от строителите на Вавилонската кула,тъкмо,когато Бог им объркал езиците!!!То същото май е и в Аборигения,затова,четете усилено и мислете още по-усилено,върху баснята на Крилов,"Орел,рак и щука"! Ха,ха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още