IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри докладите за икономическите дисбаланси на държавите от ЕС

Официални предупреждения за отклонение от фискалните цели е изпратено на Испания, Италия, Финландия, Румъния и Белгия

20:20 | 08.03.16 г. 2
ЕК одобри докладите за икономическите дисбаланси на държавите от ЕС

Европейската комисия (ЕК) одобри днес докладите за икономическите дисбаланси на държавите членки в Европейския съюз (ЕС), които бяха публикувани през февруари.

В доклада за България, която попада в списъка на държавите с макроикономичеси дисбаланси, се посочва, че остават рискове пред икономиката основно заради финансовия сектор. Резултатите от предстоящите преглед на качеството на активите и стрес тест за банковия сектор ще покажат реално устойчивостта на сектора.

Според ЕК органите у нас са набелязали слабостите в небанковия сектор, но те все още не са отстранени.

Сред основните рискове пред българската икономика Брюксел изтъква високата задлъжнялост на бизнеса, слабостите на пазара на труда, реформите на пенсионната система, здравния сектор и образованието, бизнес средата, корупцията, слабостите при провеждането на обществените поръчки.

Еврокомисията е изпратила днес писма на властите в Испания, Италия, Финландия, Румъния и Белгия заради сериозни макноикономически дисбаланси.

Най-сериозно е предупреждението, отправено към Испания, заради рисковете за неизпълнение на фискалните цели на страната. Мадрид трябваше да свие бюджетния дефицит под законово определената норма от 3% до края на тази година.

Властите в Брюксел поясняват, че в писмото няма нови искания от Мадрид, пише онлайн изданието euractiv.com. Все още не е стартирана и наказателна процедура срещу Испания.

Предупреждението към Италия е заради прекомерен дълг, който в момента е около 132% от БВП на страната. Дългът на Белгия също буди безпокойство у европейските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Бълг.стопанска камара - ''По-голямата част от нефинансовите предприятия са декапитализирани. Задълженията им в края на 2013 г. са с 53 % по-големи от собствения им капитал и с 50% по-големи от дълготрайните им материални активи.През 2013 г. на 100 лв. активи на предприятията от обществения сектор се падат 35 лв. задължения, а в частния сектор на 100 лв. активи се падат 177 лв. задължения.Задълженията на нефинансовите предприятия са 2.6 пъти по-големи от техните вземания'' - http://***.bia-bg.com/analyses/view/18136/Обяснил съм какво да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още