IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК остави газопровода OPAL извън обхвата на Третия енергиен пакет

"Газпром" ще трябва да купува квоти за част от свободния обем от газопровода

10:20 | 31.10.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:<em> Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Европейската комисия (ЕК) потвърди изключението от правилата, записани в Третия енергиен пакет, за продължението на „Северен поток“ на територията на Централна Европа – газопроводът OPAL. Със своето решение от Брюксел затягат малко режима по отношение на доставките на газ през съоръжението за „Газпром“, става ясно от съобщение от ЕК.

OPAL е връзката на „Северен поток“ в Северна Германия с газопреносната мрежа на Чехия. Газопроводът беше изграден през 2011 година и още тогава Брюксел разреши пълно изключение от правилата за конкуренцията по отношение на правота на достъп на трети страни до тръбата и регулацията на тарифите. Това означава, че "Газпром" единствено можеше да ползва капацитета на съоръжението.

Сега обаче руската газова компания ще има право ексклузивно  да пази 50% от капацитета на тръбите и да купува квоти за още 40% от капацитета.

От ЕК мотивират преразглеждането на решение с промяната на газовия пазар в Европа след 2009 година. Новите правила изключват дискриминационния достъп на трети страни до газовите съоръжения в общността. С промяната ще се активира търговията на газовия пазар в Централна Европа и ще се повиши ликвидността на пазарите, посочват още от ЕК.

Москва поиска и получи от Брюксел изключение от правилата за целия си проект „Северен поток“ през 2009 година. Целта беше гаранция на доставките на природния газ в региона след кризата със спрения газов поток през Украйна.

По отношение на „Южен поток“ обаче „Газпром“ заяви, че за проектът е международен и не трябва да се подчинява на европейските правила. Затова и Москва не поиска изключение от правилата, а газопроводът беше спрян, защото нарушава основни принципи, заложени в Третия енергиен пакет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Много вярно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Целият смисъл на тази клауза в Третия пакет, е тръбата, част от инфраструктурата на ЕС, да не може да бъде монополизирана само от един доставчик. Затова един може да ползва максимум 50%. До тука - супер! ЕС строи инфраструктура и си налага неговите виждания за нея! И до тука! Щото Газпром пълни 50% от Опал, а другите 50% ги пълнят ... емзетки, жулиенчета, безмитни и безмозъчни евротолерасти с ... анални газове и русофобия... хихи... Щот у ЕС са се строили на опашка доставчици на природен газ и на входа на Опал настава олелия кой пръв да напълни отвоюваните от лошия Газпром 50%... В резултат на това 50% от построен с европейски средства газопровод стои празен, или по-скоро - пълен с евроатлантически ценности... хихи... Същата работа беше и с Южен поток - на българския бряг се беха строили десетки доставчици и се ръгаха с лакти за достъп, обаче гадният Газпром не пожела да ги пусне да пълнят 50-те процента на Третия пакет ... и те тека... останахме си само с пакета в ръце... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Сбъркано заглавие, объркан текст...."ЕК ограничава правата "Газпром" за газопровода OPAL"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още