IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС заплашва Гърция със "замразяване" на членството ѝ в Шенген заради бежанците

Атина продължава да отказва експертна и хуманитарна помощ за имигрантския поток въпреки натиска по границите

10:24 | 02.12.15 г. 1
<p>
	Хиляди имигранти пристигнаха по море в Гърция, а островите трудно удържат на натиска. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Хиляди имигранти пристигнаха по море в Гърция, а островите трудно удържат на натиска. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) предупреди Гърция, че може да „замрази“ членството ѝ в Шенген, ако не преразгледа политиката си спрямо бежанците и миграционната криза до средата на декември, съобщава Financial Times.

Изданието отбелязва че предупреждението е заради нарастващото недоволство заради съпротивата на Атина да приеме външна помощ за справяне с бежанската вълна.

Няколко европейски министри и официални представители на ЕС смятат, че има някои сериозни пропуски в граничния контрол в Гърция и се опитват да убедят премиера на страната Алексис Ципрас да спази обещанието си и да приеме помощта на ЕС.

Ако ЕС изпълни заканата си, това ще е първият случай на „замразяване“ на членството на държава от Шенген откакто споразумението е подписано през 1985 г., отбелязва изданието.

Този месец Европейската комисия (ЕС) ще предложи съвместен контрол на границите на общността, като специалното гранично звено ще отговаря най-вече за външните граници на съюза, припомня още изданието.

От началото на годината над 700 хил. имигранти са влезли в Гърция. Предвид мащабите на бежанската криза европейските власти са озадачени от решението на Ципрас да отхвърли помощта на европейската гранична агенция Фронтекс, включително и допълнителни машини за снемане на пръстови отпечатъци при регистрация на хората. Гръцкото правителство отклонява и предложенията за хуманитарна помощ, а същевременно не успява да пригоди към реалността и системата си за регистрация на бежанци.

На срещата на вътрешните министри на държавите от ЕС, която ще се състои в петък, ще се обсъждат драстични мерки срещу Гърция, ако страната не предприеме мерки до средата на декември, когато ще се проведе и среща на върха на ЕС, съобщават дипломати, пожелали анонимност.

Заплахата за „замразяване“ на гръцкото членство в Шенген е отправена тази седмица по време на посещението на външния министър на Люксембург Жан Аселборн, който е ротационен председател на ЕС в момента, в Атина.

Представители на гръцките власти отричат обвиненията, че правителството не желае да сътрудничи и че Ципрас не спазва обещанията си за бежанската криза. Друг представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност обаче, признава за проблеми и пропуски, но подчертава, че „замразяването“ на членството на страната в Шенген няма да реши проблема с бежанците. „Няма бежанци, които да напускат Гърция по въздух“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Четвъртият Райх и техният канцлер - говорител изрично поканиха тези хора да дойдат в Германия. Когато обаче тези хора действително започнаха да идват немската/европейската политика се промени. Държави като Гърция единствено изпълняваха разпорежданията на Меркел и на дементиралия нацистки психопат Шойбле.Посочените по-горе не искат да носят отговорност за своите действия затова е най- лесно да посочат,, черната европейска овца" като виновник за страданията на европейските народи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още